Gary  Rhodes

Zapiekanka z wędzonego łupacza


Przepis z programu Gary Rhodes za stołem (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Zapiekanki

Zapiekanka z wędzonego łupacza
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

900 g wędzonego łupacza

450 ml mleka

cała cebula

goździk

liść laurowy

20 g masła + do posmarowania

20 g pszennej mąki

2-4 jaja ugotowane na twardo

mrożony groszek

1 łyżka stołowa drobno posiekanego szczypiorku

1 łyżka stołowa drobno posiekanej

karbowanej natki

pieprz

150 ml śmietany 18%

białe wino (dowolnie)

sok z cytryny (dowolnie)

900 g purée z ziemniaków

100 g tartego

żółtego sera

 

 

Przygotowanie:


Rozgrzej piekarnik do 200°C. Z płatów wędzonego łupacza usuń skórę i odetnij płat mięsa z ościami albo je usuń. Płaty ułóż płasko w brytfannie. W rondlu podgrzej mleko z cebulą, w którą goździkiem wbij liść laurowy. Gdy się zagotuje, wyłącz gaz i pozostaw na kwadrans, żeby nabrało aromatu przypraw. Znów doprowadź je do wrzenia i wylej na rybę. Musi ją dokładnie pokryć. Przykryj brytfannę blachą, aby ryba także się dusiła. Gdy kawałki ryby staną się półprzezroczyste, wyjmij je na półmisek. Mleko przecedź.

powrót

Podobne przepisy

Zapiekanka pasterska
Jamie  Oliver
Przepis z programu Grzeszne przyjemności z Jamiem (odc. 4)
trudność: trudne
rodzaj dania: Dania mięsne, Zapiekanki
Zapiekanka ziemniaczana ze szpinakiem i gorgonzolą
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Mammaryla (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zapiekanki
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Babka ziemniaczana z sosem kaparowym
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 6 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zapiekanki, Babki i babeczki
kuchnia świata: Kuchnia polska
Kalafiorowe gratin
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 17)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Zapiekanki
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Zapiekanka pasterska z puree ziemniaczanym po irlandzku
Sophie Dahl
Przepis z programu Apetyczna panna Dahl (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Zapiekanki
kuchnia świata: Kuchnia brytyjska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.