Zapiekanka z wędzonego boczku, szynki i topinamburu

Zapiekanka z wędzonego boczku, szynki i topinamburu
Oceń przepis:
40 ocen Średnia ocena: 3.60

Przygotował:

Tomasz Jakubiak

Seria kulinarna:
Jakubiak w sezonie 2 (odc. 4)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne, Zapiekanki

Składniki:

  • okrągła brytfanka do pieczenia
  • około 1 kg topinamburu pokrojonego w plastry
  • 20 dag mocno uwędzonego boczku
  • 15 dag mielonej szynki wieprzowej
  • łyżka posiekanej natki pietruszki
  • łyżeczka posiekanego tymianku
  • kilka łyżek musztardy
  • pół szklanki śmietany 30%
  • jajko
  • 10 dag startego sera bursztyn
  • 3 suszone pomidory
  • 2 świeże pomidory jajo

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Topinambur obierz i pokrój w plastry. Wymieszaj go z szynką, posiekanym tymiankiem, natką, musztardą i solą oraz pieprzem i przełóż do brytfanki. Posyp wszystko posiekanym boczkiem i jajkiem zmieszanym ze śmietaną i serem. Wylej na topinambur. Z wierzchu ułóż suszone pomidory i pokrojone na pół świeże (skórką do farszu), posyp natką. Piecz aż topinambur będzie miękki a płyn stężały.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA