Mark  Bittman

Zapiekanka z serów


Przepis z programu Minimalista (odc.65)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zapiekanki
kuchnia świata: Kuchnia francuska

Zapiekanka z serów
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

250 ml lekko podgrzanej 12 % śmietanki

mleka lub mieszanki,

3 jaja w pokojowej temperaturze

¾ szklanki startego sera ementaler

gruyere

cantal lub ich mieszanki

¼ szklanki startego parmezanu lub twardego pecorino

½ łyżeczki soli

¼ łyżeczki pieprzu cayenne

lub do smaku

masło do wysmarowania smarowania formy

 

 

Przygotowanie:


Rozgrzać piekarnik do 160°C. Dokładnie wymieszać wszystkie składniki oprócz masła. Wlać do 4 lub 6 wysmarowanych masłem kokilek lub do wysmarowanego masłem naczynia żaroodpornego. Piec przez 20 – 30 minut, aż zapiekanka będzie prawie całkiem twarda, choć w środku powinna być półpłynna. Ostudzić, podawać ciepłą lub w temperaturze pokojowej.

powrót

Podobne przepisy

Zapiekanka z boćwiny, rodzynek i orzeszków piniowych
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 47)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zapiekanki
Minizapiekanki z ziemniaków
Bill Granger
Przepis z programu Kuchnia Billa Dekadencja (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Zapiekanki
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Muszle z brokułami z sosem serowym
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 5 (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zapiekanki
Ziemniaki à la boulangère
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zapiekanki
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Zapiekanka z ziemniaków z ziołową salsą
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak lokalnie 3 (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zapiekanki

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.