Zapiekanka z ryby

Zapiekanka z ryby
Oceń przepis:
9 ocen Średnia ocena: 3.70
Seria kulinarna:
Marco Pierre White odkrywa brytyjską kuchnię (odc.1)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania z ryb, Zapiekanki
Kuchnia świata:
Kuchnia brytyjska
Ilość osób:
6

Składniki:

  • 12 krewetek
  • 500 g fileta z dorsza (lub innej ryby o białym mięsie)
  • 500 g wędzonego łupacza
  • 500 g fileta z łososia
  • 3 duże przegrzebki z koralem
  • 5 jaj na twardo
  • kilka młodych porów
  • 250 g sera cheddar
  • 400 ml śmietany 30%
  • 2 kostki rosołowe
  • 6 dużych ziemniaków

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Ugotować ziemniaki i zrobić puree. Pory blanszować przez trzy minuty i posiekać. Obrać krewetki. Ryby pokroić na duże kawałki, przegrzebki przekroić na pół. W dużej brytfannie ułożyć ryby, przegrzebki i krewetki. Do rondla wlać śmietanę, dodać kostki rosołowe i gotować aż zgęstnieje. Wlać do brytfanny. Posypać pokrojonymi jajkami, porami oraz startym serem. Na wierzchu ułożyć puree ziemniaczane. Piec w mocno nagrzanym piekarniku około 15 minut. Gdy wierzch się zrumieni wyjąć i podawać.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA