Aaron Craze

Zapiekanka z ryb à la Rude Boy


Przepis z programu Rude Boy w kuchni (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Zapiekanki

Zapiekanka z ryb à la Rude Boy
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

6 dużych ziemniaków

2 łyżki oliwy

50 g masła

12 plastrów pancetty

2 pory

6 dymek

1 fenkuł (z natką)

3 ząbki czosnku

1 cytryna (tylko starta skórka)

1 łyżeczka nasion kopru włoskiego

225 ml białego wina

440 g łososia (bez skóry i ości)

440 g wędzonego łupacza (bez skóry i ości)

240 g obranych surowych krewetek

4 łyżki posiekanej natki pietruszki

6 łyżek crème fraîche

 

 

Przygotowanie:


Rozgrzać piekarnik do 180°C (160°C, jeśli z obiegiem powietrza). Ziemniaki zawinąć w folię aluminiową i upiec (ok. 1½ godziny). W dużej patelni rozgrzać oliwę i masło. Pokroić w kostkę pancettę i wrzucić na patelnię. Smażyć 1 minutę, dodać pokrojone w cienkie plastry pory, dymkę i czosnek, pokroić i dodać fenkuł oraz skórkę z cytryny i nasiona kopru włoskiego. Warzywa dusić kilka minut. Dodać wino i gotować jeszcze około 1 minuty. Ryby pokroić w kostkę, dodać na patelnię z krewetkami i dusić na małym ogniu około 4 minut, aż ryby staną się nieprzejrzyste, a krewetki różowe. Dodać pietruszkę i 3 łyżki crème fraîche. Doprawić do smaku solą i pieprzem i zdjąć z ognia.
Upieczone ziemniaki przeciąć w ¼ wysokości, wydrążyć miąższ, a powstałe miseczki ułożyć na blasze otwartą stroną na dół i zapiec przez 5 minut, aby stały się kruche. Z ziemniaczanego miąższu i pozostałej crème fraîche zrobić puree i umieścić w rękawie cukierniczym. Ziemniaczane miseczki napełnić farszem rybnym, pokryć puree, ułożyć na blasze i zapiec przez 5 minut, by piure zrumieniło się. Przybrać natką fenkułu.

powrót

Podobne przepisy

Tęczowa zapiekanka
Malka Kafka
Przepis z programu Koszer macher (odc. 12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Zapiekanki
kuchnia świata: Kuchnia koszerna
Ryż zapiekany z jabłkami z sosem waniliowym
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 5 (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zapiekanki
Ziemniaki à la boulangère
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zapiekanki
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.