Marieta  Marecka

Zapiekanka z mieszanki kasz i grzybów


Przepis z programu ABC GOTOWANIA 4 (odc. 14)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Zapiekanki

odsłon: 1939

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 1
oceń ilość głosów: 1
średnia głosów: 5.0

Składniki:

¼ szklanki kaszy gryczanej palonej

¼ szklanki kaszy jaglanej

¼ szklanki pęczaku

3 łyżki startego parmezanu

1 szklanka grzybów, najlepiej mieszanych

5 suszonych pomidorów

kilka plastrów dobrej szynki

1 szklanka fasolki szparagowej (świeża lub mrożona)

Pesto:

½ pęczka bazylii

½ pęczka pietruszki

½ pęczka oregano + do dekoracji

½ szklanki orzechów nerkowca

oliwa

sól

pieprz

2 łyżki masła

Przygotowanie:

Trzy kasze gotujemy w sporej ilości wody bez dodatku soli.
Jak będą miękkie odcedzamy je na sicie.
Grzyby rozmrażamy i przesmażamy na maśle, na koniec lekko soląc i doprawiając świeżo mielonym pieprzem.
Fasolkę krótko blanszujemy, jeśli mamy świeżą gotujemy ją trochę dłużej niż mrożoną, ale mimo to powinna być lekko twarda.
Szynkę i pomidory kroimy w paski.
Orzechy nerkowca prażymy na suchej patelni. Przekładamy je do malaksera, dodajemy oregano, bazylię i pietruszkę, doprawiamy solą i pieprzem, dolewamy ok. ¼ szklanki oliwy i miksujemy na pastę. Ugotowane kasze mieszamy ze startym parmezanem (część zostawiamy do obsypania wierzchu zapiekanki), pesto, szynką, pomidorem, grzybami i fasolką.
Przesypujemy całość do naczynia żaroodpornego, które wcześniej smarujemy oliwą.
Wierzch posypujemy parmezanem i wstawiamy całość do piekarnika nagrzanego do 180 st. na ok. 20 minut. Podajemy gorące obsypane listkami oregano.

powrót

Podobne przepisy

Ciasto na słono z nadzieniem z cukinii i ziemniaków
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Zapiekanki
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Zapiekanka z boćwiny, rodzynek i orzeszków piniowych
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 47)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zapiekanki

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.