Zapiekanka z mieszanki kasz i grzybów

Zapiekanka z kasz i grzybów
Oceń przepis:
26 ocen Średnia ocena: 3.50

Przygotował:

Marieta Marecka

Seria kulinarna:
ABC GOTOWANIA 4 (odc. 14)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania wegetariańskie, Zapiekanki, Dania z grzybów

Składniki:

  • ¼ szklanki kaszy gryczanej palonej
  • ¼ szklanki kaszy jaglanej
  • ¼ szklanki pęczaku
  • 3 łyżki startego parmezanu
  • 1 szklanka grzybów, najlepiej mieszanych
  • 5 suszonych pomidorów
  • kilka plastrów dobrej szynki
  • 1 szklanka fasolki szparagowej (świeża lub mrożona)
  • Pesto:
  • ½ pęczka bazylii
  • ½ pęczka pietruszki
  • ½ pęczka oregano + do dekoracji
  • ½ szklanki orzechów nerkowca
  • oliwa
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżki masła

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Trzy kasze gotujemy w sporej ilości wody bez dodatku soli. Jak będą miękkie odcedzamy je na sicie. Grzyby rozmrażamy i przesmażamy na maśle, na koniec lekko soląc i doprawiając świeżo mielonym pieprzem. Fasolkę krótko blanszujemy, jeśli mamy świeżą gotujemy ją trochę dłużej niż mrożoną, ale mimo to powinna być lekko twarda. Szynkę i pomidory kroimy w paski. Orzechy nerkowca prażymy na suchej patelni. Przekładamy je do malaksera, dodajemy oregano, bazylię i pietruszkę, doprawiamy solą i pieprzem, dolewamy ok. ¼ szklanki oliwy i miksujemy na pastę. Ugotowane kasze mieszamy ze startym parmezanem (część zostawiamy do obsypania wierzchu zapiekanki), pesto, szynką, pomidorem, grzybami i fasolką. Przesypujemy całość do naczynia żaroodpornego, które wcześniej smarujemy oliwą. Wierzch posypujemy parmezanem i wstawiamy całość do piekarnika nagrzanego do 180 st. na ok. 20 minut. Podajemy gorące obsypane listkami oregano.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA