James  Martin

Zapiekanka z mięsa kraba


Przepis z programu Na kolacji u arystokracji (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zapiekanki

Zapiekanka z mięsa kraba
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0


Zapiekanka

30g masła

30g zwykłej mąki

570ml pełnotłustego mleka

142ml śmietany kremówki (48%)

113g drobno startego sera gruyere

szczypta mielonej papryki cayenne (znanej również pod nazwa pieprz cayenne)

szczypta mielonych goździków

455g świeżo ugotowanego, białego mięsa kraba

sól i świeżo mielony czarny pieprz

4 łyżki bułki tartej



Tosty Melby

6 kromek chleba tostowego pszennego



Sałatka

liście różnych sałat oraz dresing



Przygotowanie

Rozgrzej piekarnik do 200ºC. Ostrożnie roztop masło w średnio dużym rondlu. Dodaj mąkę i gotuj przez minutę, ciągle mieszając. W oddzielnym naczyniu podgrzej mleko i kremówkę. Zdejmij masło i mąkę z ognia i dodaj, mieszając, podgrzane mleko i kremówkę. Postaw z powrotem na gazie, ostrożnie doprowadź do wrzenia i gotuj na wolnym ogniu, mieszając, przez 1-2 minuty, aż mieszanina zgęstnieje. Dodaj ¾ sera, paprykę cayenne i goździki oraz 2/3 mięsa kraba. Dopraw do smaku. Pozostałe mięso kraba umieść po równo w 8 kokilkach. Dopełnij kokilki uprzednio przyrządzonym sosem z mięsem kraba i serem, posyp bułka tartą oraz pozostałym serem. Ułóż kokilki na blasze do pieczenia i piecz przez 10 minut, aż nabiorą złotego koloru. Tost Melby robimy tak: opiecz chleb po obu stronach na złoto. Odetnij skórkę, przekrój kromki poziomo, a następnie pokrój w trójkąty. Umieść chleb z powrotem pod opiekaczem piekarnika, rozciętą strona do góry, i opiekaj, aż nabierze koloru i poskręca się. Zapiekankę z kraba podawaj z tostem Melby i różnymi sałatami.



© James Martin

powrót

Podobne przepisy

Ziemniaki à la boulangère
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zapiekanki
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Zapiekanka ziemniaczana ze szpinakiem i gorgonzolą
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Mammaryla (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zapiekanki
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Ziemniaki a la dauphinoise
James  Martin
Przepis z programu Przysmaki Jamesa Martina (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Zapiekanki
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Zapiekanka z bakłażana
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 15)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Zapiekanki
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Szparagi à la Jarosław Iwaszkiewicz
Jan i Jakub   Kuroniowie
Przepis z programu Kuroniowie rozgryzają (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Zapiekanki
kuchnia świata: Kuchnia polska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.