Zapiekanka z kurczaka

Przepis z programu Romans z podniebieniem (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne

Zapiekanka z kurczaka
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

150 dag udek kurzych bez skóry (z kośćmi)

mniej więcej 12 kawałków

3 łyżki oliwy

1 średnia

zwykła cebula (około ½ szklanki po posiekaniu)

1 łyżeczka świeżo mielonego czarnego pieprzu

½ średniej zielonej słodkiej papryki (około ½ szklanki po posiekaniu)

½ średniej żółtej słodkiej papryki (około ½ szklanki po posiekaniu)

½ średniej pomarańczowej słodkiej papryki (około ½ szklanki po posiekaniu)

½ średniej czerwonej słodkiej papryki (około ½ szklanki po posiekaniu)

3 posiekane ząbki czosnku

1 puszka (450 gramów) pomidorów w całości

bez skórki

grubo posiekanych

1 puszka (450 gramów) przecieru pomidorowego

2/3 szklanki rodzynek (złotych lub ciemnych)

½ szklanki posiekanych oliwek (zielonych lub czarnych)

½ szklanki słodkiego wermutu lub słodkiej sherry

1 kostka bulionu z drobny (rozpuszczonej w 2 łyżkach wody (do wyboru - sprawdzić smak potrawy przed dodaniem bulionu)

 

 

Przygotowanie:


Kurczaka i posiekaną cebulę włożyć do dużego naczynia do zapiekania. Skropić oliwą i podsmażyć na średnim ogniu, aż mięso będzie białe z wszystkich stron (około 5 minut). Dodać czarny pieprz i posiekane papryki. Smażyć, co jakiś czas mieszając, przez kolejne 5 minut. Dołożyć posiekany czosnek i grubo posiekane pomidory. Zamieszać i prużyć jeszcze kilka minut. Domieszać pozostałe składniki, przykryć i dusić na małym ogniu przez 45-60 minut, od czasu do czasu mieszając.

powrót

Podobne przepisy

Kotlety jagnięce w ziołach
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 25)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Pasztet z czerwoną nitką
Gosia  Molska
Przepis z programu Babeczki wielkanocne (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Potrawy wielkanocne
kuchnia świata: Kuchnia polska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.