Zapiekanka z kurczaka

Przepis z programu Szkoła gotowania Marthy Stewart 3 (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Dania z kurczaka

Zapiekanka z kurczaka
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

1 kurczak (1,5-2 kg)

5 łyżek masła

½ kg obranych i pokrojonych w kostkę ziemniaków

3 średnie obrane i pokrojone w kostkę marchewki

1 średnia obrana i pokrojona w kostkę cebula

350 g obranych i pokrojonych na ćwiartki pieczarek crimini

⅓ szklanki koniaku

5 łyżek mąki

1 szklanka mleka

1 szklanka świeżego lub mrożonego groszku

2 łyżki posiekanej świeżej natki pietruszki

2 łyżki świeżych liści tymianku

sól gruboziarnista i świeżo zmielony pieprz

1½ płata mrożonego ciasta francuskiego

1 duże jajko i 1 żółtko

Przygotowanie:

Włóż kurczaka do dużego garnka i zalej go wodą. Doprowadź do wrzenia na średnim ogniu, a następnie zmniejsz ogień i gotuj przez około 50-60 minut, dopóki mięso nie osiągnie temperatury 74°C w najgrubszym miejscu. Po ugotowaniu wyciągnij kurczaka z garnka szczypcami i pozostaw do wystygnięcia. Następnie ściągnij z niego skórę, oddziel mięso od kości i porwij na małe kawałki. Do zapiekanki potrzebne będą 2 szklanki wywaru – odlej je, a resztę zostaw do wykorzystania innym razem.

W dużym garnku na średnim ogniu roztop 5 łyżek masła. Dodaj ziemniaki, marchewki i cebulę. Mieszając co jakiś czas, gotuj warzywa przez około 10-12 minut, aż zmiękną. Dodaj pieczarki i poczekaj, aż się podgrzeją. Następnie wlej koniak i gotuj przez 2 minuty. Dodaj mąkę i gotuj, mieszając przez minutę. Dolej 2 szklanki wywaru i mleko. Doprowadź do wrzenia, i co jakiś czas mieszając, gotuj przez 2-3 minuty aż do uzyskania gęstej konsystencji. Dodaj kurczaka, groszek, pietruszkę i tymianek. Przypraw solą i pieprzem. Całość nałóż do sześciu kokilek i zostaw do ostygnięcia.

Na powierzchni posypanej mąką rozwałkuj rozmrożone ciasto francuskie do grubości około 6 mm. Wytnij sześć kółek szerszych o 2,5 cm od kokilek. W środku każdego koła wytnij mały otwór o średnicy 1 cm. Powstałe w ten sposób kawałki ciasta francuskiego umieść na blaszce pokrytej papierem do pieczenia i włóż do zamrażarki na 20 minut.

W małej misce wymieszaj jajko, żółto i łyżeczkę wody. Wyciągnij ciasto francuskie z zamrażarki i każdą kokilkę przykryj jednym kółkiem, dociskając je szczelnie dookoła krawędzi i smarując z wierzchu mieszanką z jajek. Wstaw do lodówki na 30 minut.

Rozgrzej piekarnik do 220°C. Wstaw kokilki do formy i piecz przez około 20-25 minut, doprowadzając farsz do bulgotania, a ciasto do uzyskania złoto-brązowego koloru.

powrót

Podobne przepisy

Casserole
Marieta  Marecka
Przepis z programu 365 obiadów Mariety Mareckiej 2 (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z kurczaka
Meksykańskie filo z kurczakiem i serem
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 58)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne, Dania z kurczaka
kuchnia świata: Kuchnia meksykańska
Wieprzowina babi tucheo z papryczkami chili
Przepis z programu Nancy Lam Kurczak, wieprzowina i krewetki (odc. 1)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia indonezyjska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.