Donna Dooher

Zapiekanka z kurczaka z ziemniaczanym puree


Przepis z programu Kurs gotowania Donny Dooher (odc.9)
trudność: trudne
rodzaj dania: Dania mięsne, Zapiekanki

Zapiekanka z kurczaka z ziemniaczanym puree
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0


ZAPIEKANKA Z KURCZAKA

2 łyżki stołowe (30 ml) niesolonego masła

2 pokrojone w kostkę ziemniaki

2 pokrojone w kostkę cebule

2 pokrojone w kostkę pory

1 pokrojona w kostkę marchew

2 łyżeczki (10 ml) posiekanego czosnku

½ szklanki (125 ml) białego wina

1 ½ szklanki (375 ml) bulionu drobiowego

1 szklanka (250 ml) mleka

½ szklanki (125 ml) mąki

gruboziarnista sól i świeżo zmielony pieprz

4 piersi z kurczaka

1 łyżka stołowa (15 ml) oleju roślinnego

1 łyżka stołowa (15 ml) posiekanego tymianku

1 łyżka stołowa (15 ml) posiekanej natki





Przygotowanie

Rozpuścić na patelni masło i smażyć ziemniaki, cebulę, pora, marchewkę i czosnek, aż będą złociste.

Wlać wino i gotować 1 minutę. Wlać bulion i gotować 20 min., aż warzywa zmiękną. Starannie wymieszać mąkę z mlekiem, dodać do warzyw i mieszać, aż potrawa się zagęści. Doprawić do smaku.

Przyprawić kurczaka solą i pieprzem. Na dużej patelni rozgrzać oliwę i na dużym ogniu usmażyć mięso, aż się zrumieni. Dodać kurczaka, tymianek i natkę do warzyw i wymieszać. Każdą 6 kokilek napełnić 1 szklanką (250 ml) mieszanki, przykryć ziemniaczanym puree i piec 30 min.





ZIEMNIACZANE PUREE

5 pokrojonych w kostkę ziemniaków

¾ szklanki (190 ml) 35% śmietany

¼ szklanki (60 ml) niesolonego masła

gruboziarnista sól i świeżo zmielony pieprz





Przygotowanie

Ziemniaki wrzucić do rondla, zalać wodą, posolić i ugotować do miękkości. Odcedzić i odparować 5 minut. Przecisnąć przez praskę lub dokładnie utłuc. Podgrzać śmietanę, dodać razem z masłem do ziemniaków, wymieszać. Doprawić do smaku.





BULION DROBIOWY 2

2,5 kg starannie opłukanych kości z kurczaka

20 szklanek (5 l) zimnej wody

2 posiekane marchewki (230 g)

4 posiekane cebule (500 g)

2 pokrojone na 5-cio centymetrowe kawałki łodygi selera (115 g)

1 pokrojony na 5-cio centymetrowe kawałki por (115 g)

3 gałązki natki

1 gałązka tymianku

2 listki laurowe

½ łyżeczki (2 ml) ziaren pieprzu

3 zgniecione ząbki czosnku



Przygotowanie

Kości zalać zimną wodą, zagotować, zebrać z powierzchni szumowiny i tłuszcz. Dodać marchewkę, cebulę, seler por, natkę, tymianek, liście laurowe, pieprz i czosnek. Zmniejszyć ogień do średniego i gotować 2 godz. Przecedzić przez gęste sitko. Można przechowywać 5 dni w lodówce, lub zamrozić.





@ Donna Dooher

powrót

Podobne przepisy

Pieczone ziemniaki z pomidorami i bazylią
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na lato (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zapiekanki
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Ziemniaczane gratin
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.26)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zapiekanki
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Zapiekanka ziemniaczana z mięsem
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 5 (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zapiekanki
Zapiekanka z ziemniaków z ziołową salsą
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak lokalnie 3 (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zapiekanki

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.