Zapiekanka z kurczaka z opiekanym czosnkiem i świezymi ziołami

Przepis z programu Romans z podniebieniem (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Zapiekanki

Zapiekanka z kurczaka z opiekanym czosnkiem i świezymi ziołami
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

6-8 małych

mączystych ziemniaków (można zastąpić batatami)

½ łyżeczki soli

½ łyżeczki świeżo mielonego czarnego pieprzu

2 szklanki ząbków czosnku

12 udek kurczaka bez kości i bez skóry (około 1000 gramów)

2/3 szklanki oliwy z pierwszego tłoczenia

1 łyżeczka soli

1 łyżeczka świeżo mielonego czarnego pieprzu

1 łyżeczka świeżo startej gałki muszkatołowej

2 łyżki suszonego estragonu

1 pęczek posiekanych listków świeżej kolendry bez łodyg

1 pęczek posiekanych listków natki pietruszki bez łodyg

4 posiekane łodygi selera naciowego

 

 

Przygotowanie:


Piekarnik rozgrzać do 190°C. Ziemniaki pokroić na plastry szerokości 1,5 cm. Ułożyć na dnie naczynia żaroodpornego. Lekko doprawić solą i czarnym pieprzem. Na ziemniaki rozsypać połowę ząbków czosnku. Wlać oliwę do płytkiej miseczki. Obtoczyć w tłuszczu udka. Przełożyć do naczynia żaroodpornego i doprawić z wszystkich stron solą, czarnym pieprzem, gałką muszkatołową i estragonem. Posypać resztą ząbków czosnku. Dodać świeże zioła i seler. Skropić pozostałą oliwą. Przykryć starannie folią aluminiową i przykryć pokrywą (na wierzch folii). Zapiekać przez 1 do 1 ½ godziny, aż czosnek będzie miękki.

powrót

Podobne przepisy

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.