Annabel  Langbein

Zapiekanka z kurczaka i porów


Przepis z programu Annabel Langbein - kuchnia w stylu wolnym 2 (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne

Zapiekanka z kurczaka i porów
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Składniki:

4 duże pory

3 łyżki masła

sól i świeżo mielony pieprz

12 filetów z udek kurczaka

2 łyżki sosu Worcestershire

2 łyżeczki musztardy Dijon

½ łyżeczki pieprzu kajeńskiego

1 łyżeczka listków świeżego tymianku lub ½ łyżeczki suszonego

½ szklanki słodkiej śmietanki

cała porcja prowansalskiej skorupki



Przygotowanie:

Pory umyć i pokroić - najpierw wzdłuż na cztery, potem na plasterki. Dusić na maśle, aż zaczną się rozpadać, posolić w trakcie. Do uduszonych porów dodać śmietankę. Można to zrobić na patelni a potem przełożyć do naczynia do zapiekania lub od razu w naczyniu, z którego można korzystać na kuchence i w piekarniku. Udka włożyć do miski. Dodać sos Worcestershire, musztardę, pieprz kajeński, sól, pieprz, tymianek i wymieszać, aby pokryć kurczaka.

Jeśli pory były duszone na patelni, przełożyć je do naczynia do zapiekania. Na wierzchu ułożyć kurczaka, posypać prowansalską skorupką. Piec godzinę w 180 °C.





© Annabel Langbein

powrót

Podobne przepisy

Zrazy po nelsońsku
Jan i Jakub   Kuroniowie
Przepis z programu Kuroniowie rozgryzają (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
Kurczak po zanzibarsku
Paul Merret
Przepis z programu Czego nie wiecie o... (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia afrykańska
Jagnięcina z grilla w musztardzie i chili
Ainsley Harriot
Przepis z programu Ainsley rusza w plener (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Dania z grilla
kuchnia świata: Kuchnia argentyńska
Baton drobiowy z pistacjami
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 5 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Przetwory
Knedle z brukselką z górnej adygi
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.