Emeril Lagasse

Zapiekanka z homarem z kukurydzą i fasolką lima


Przepis z programu Esencja smaku Emerila (odc.18)
trudność: trudne
rodzaj dania: Owoce morza, Zapiekanki
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej, Kuchnia kreolska

Zapiekanka z homarem z kukurydzą i fasolką lima
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

2 świeże homary

1 łyżka miękkiego masła plus 2 dodatkowe łyżki

1 łyżka oliwy z oliwek

1 szklanka posiekanej cebuli

½ szklanki posiekanej marchewki

½ szklanki posiekanego selera naciowego

¼ łyżeczki mieszanki przypraw (przepis poniżej)

¾ łyżeczki soli plus 1/8 łyżeczki

½ łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu

1 łyżeczka posiekanego czosnku

100 g pieczarek pokrojonych w ćwiartki

½ łyżeczki świeżego tymianku

1 liść laurowy

2 szklanki kukurydzy

2 łyżki mąki pszennej

2 łyżeczki koncentratu pomidorowego

2 ½ szklanki bulionu z homara

krewetek lub kurczaka

1 ½ szklanki fasolki lima

4 szklanki puree ziemniaczanego (przepis poniżej)

1 szklanka startego sera cheddar

1 łyżka drobno posiekanego szczypiorku

 

 

Przygotowanie:


Do wrzącej wody włożyć homary. Gotować 5 minut, następnie przenieść je do miski z zimną wodą. Gdy homary już nieco ostygną przenieść je na ręcznik kuchenny rozłożony na desce do krojenia. Ogony przekroić na pół, następnie rozkruszyć szczypce i z obydwu części wybrać mięso. Mięso z ogona oraz szczypiec pokroić na małe kawałki. Odstawić na bok. Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni. Naczynie do zapiekania o średnicy 22 centymetrów wysmarować 1 łyżką masła. 2 pozostałe łyżki masła oraz oliwę z oliwek rozgrzać na patelni. Dodać cebulę, marchewkę, seler, mieszankę przypraw, sól oraz pieprz. Dusić mieszając przez 4-5 minut. Następnie dorzucić czosnek i ciągle mieszając dusić przez 30 sekund. Dodać pieczarki, tymianek i liść laurowy. Dusić mieszając przez kolejne 5-6 minut. Dorzucić kukurydzę i dusić przez następne 5-6 minut. Dodać mąkę i mieszając dusić przez 1 minutę, aż do uzyskania gęstej konsystencji. Dorzucić koncentrat pomidorowy i dusić przez kolejną minutę. Stopniowo dolewać bulion, a następnie fasolkę lima. Doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć gaz i gotować na wolnym ogniu 6-8 minut. Zdjąć z ognia i wyrzucić liść laurowy. Dodać mięso z homara. Ostrożnie przenieść do naczynia do zapiekania. Dodać puree ziemniaczane. Posypać serem i piec przez 30-35 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić na 10 minut. Przystroić szczypiorkiem.

powrót

Podobne przepisy

Zapiekanka z bekonu i jaj
Annabel  Langbein
Przepis z programu Annabel Langbein - kuchnia w stylu wolnym (odc. 1)
trudność: brak
rodzaj dania: Zapiekanki
Zapiekanka z mieszanki kasz i grzybów
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 4 (odc. 14)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Zapiekanki
Muszle z brokułami z sosem serowym
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 5 (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zapiekanki
Babka ziemniaczana z sosem kaparowym
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 6 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zapiekanki, Babki i babeczki
kuchnia świata: Kuchnia polska
Ziemniaki à la boulangère
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zapiekanki
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.