Zapiekanka z gulaszem scouse

Przepis z programu Wypieki i desery Paula Hollywooda (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zapiekanki

Zapiekanka z gulaszem scouse
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

Gulasz:

1 łyżka oleju roślinnego

1 kg karkówki jagnięcej z kością

2 duże marchewki, obrane i pokrojone na kawałki

2 cebule, obrane i pokrojone na plasterki

500 g ziemniaków, obranych i pokrojonych na kawałki

1 litr bulionu wołowego

1 liść laurowy

mały pęczek tymianku

 

400 g prostego ciasta francuskiego z masłem – patrz osobny przepis

rozkłócone jajko do posmarowania

Przygotowanie:

Gulasz:
Rozgrzej olej w garnku o grubym dnie i obsmaż mięso. Gdy się zrumieni, zdejmij na talerz i odstaw na bok. Wrzuć cebulę i smaż na małym ogniu, aż się zeszkli. Włóż z powrotem mięso i dodaj resztę składników. Zamieszaj, doprowadź do wrzenia, przykryj pokrywką i gotuj na małym ogniu 2 godziny, aż mięso zacznie odchodzić od kości. Ewentualnie podlej wodą, jeśli płyn się wygotuje. Spróbuj sosu i dopraw do smaku solą i pieprzem. Odstaw do ostygnięcia.

Rozgrzej piekarnik do temperatury 200°C.

Rozwałkuj ciasto w koło trochę większe niż średnica garnka. Zwilż krawędź garnka, połóż na wierzchu ciasto, przyciśnij do brzegu i odetnij nadmiar nieco poniżej krawędzi.

Posmaruj wierzch rozkłóconym jajkiem i piecz 20–30 minut, aż ciasto się zrumieni.

powrót

Podobne przepisy

Ziemniaki à la boulangère
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zapiekanki
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Zapiekanka z boćwiny, rodzynek i orzeszków piniowych
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 47)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zapiekanki
Tęczowa zapiekanka
Malka Kafka
Przepis z programu Koszer macher (odc. 12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Zapiekanki
kuchnia świata: Kuchnia koszerna

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.