Curtis Stone

Zapiekanka z dziczyzny i królika


Przepis z programu Surfing po menu 4 (odc.4)
trudność: trudne
rodzaj dania: Dania mięsne, Zapiekanki

Zapiekanka z dziczyzny i królika
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

1kg sarniny

tylna część uda

1 królik

cały

6 plasterków boczku

500g mąki

2 łyżki świeżego tymianku

2 łyżki owoców jałowca

150ml koniaku

100g śliwek suszonych

2 cebule

1 marchewka

1 łodyga selera naciowego

1 główka czosnku

4 liście laurowe

2 dojrzałe pomidory

1l bulionu z sarniny (ew. z kurczaka)

1 butelka Pinot Noir

sól i pieprz

1kg ciasta francuskiego

1 jajko

100ml mleka

 

 

Przygotowanie:


Za pomocą szerokiego noża lub tasaka podziel królika na trzy części: przednie nogi, środek i tylne nogi.
Pokrój sarninę na kawałki trochę większe niż tylna noga królika. Oprósz mięso mąka przyprawioną solą i pieprzem i obsmaż na brązowo na gorącej patelni. Włóż mięso do dużego garnka. Podsmaż boczek i zachowaj go na później. Pokrój warzywa na 3 cm kawałki i dodaj do garnka. Dorzuć zioła i przyprawy.
Całość zalej bulionem z sarniny, tak aby płyn przykrył mięso. Gotuj pod przykryciem na wolnym ogniu przez 2-4 godziny. Po godzinie gotowanie wyjmij środkową część królika i oddziel mięso od kości, gotuj dalej aż mięso będzie miękkie. Następnie wyjmij mięso, obierz królika, rozdrobnij sarninę i odstaw. Usuń liście laurowe, zmiksuj bulion i przecedź. Zredukuj płyn do konsystencji kleistego sosu.
Dopraw sos do smaku, dodaj mięso, bekon, śliwki suszone i świeży tymianek. Całość przelej do ceramicznego naczynia wyłożonego ciastem francuskim. Przykryj warstwą ciasta i posmaruj wierzch roztrzepanym jajkiem. Piecz w temperaturze 180°C przez 40 minut, lub aż ciasto uzyska złotobrązowy kolor.

powrót

Podobne przepisy

Zapiekanka z mieszanki kasz i grzybów
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 4 (odc. 14)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Zapiekanki
Ziemniaki a la dauphinoise
James  Martin
Przepis z programu Przysmaki Jamesa Martina (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Zapiekanki
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Kalafiorowe gratin
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 17)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Zapiekanki
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Clafoutis z brokułami, szynką i pomidorami
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 5 (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zapiekanki
Pory zapiekane w sosie curry
Marta Dymek
Przepis z programu Zielona rewolucja Marty Dymek 3 (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zapiekanki, Dania wegańskie
Zapiekanka z bakłażana
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 15)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Zapiekanki
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.