Zapiekanka z cukinii, mozzarelli i makaronu

Przepis z programu Doskonałe trio (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Zapiekanki

Zapiekanka z cukinii, mozzarelli i makaronu
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 1
oceń ilość głosów: 1
średnia głosów: 4.0
Składniki:

500 g cukinii bez końcówek

3 łyżki oliwy

masło

2 drobno posiekane ząbki czosnku

250 g makaronu penne (rurki)

2 mozzarelle z mleka bawolego (w sumie 250 g)

2 łyżki śmietany kremówki

świeżo starty parmezan, twardy ser kozi albo inny twardy aromatyczny ser

sól morska i świeżo zmielony czarny pieprzymy



Przygotowanie:

Rozgrzać piekarnik do 190 C. Wysmarować naczynie żaroodporne o pojemności 1,5 l masłem. Pokroić cukinię na plasterki grubości 3 mm. Postawić dużą patelnię na średnim ogniu, rozgrzać oliwę i dodać pokrojoną cukinię. Kiedy cukinia zacznie się smażyć, ale jeszcze się nie zrumieni, zmniejszyć ogień i posolić cukinię. Dzięki temu puści sok. Smażyć cukinię na wolnym ogniu, aż powstanie papka, czyli maksymalnie 30 min. Dodać czosnek, kiedy cukinia będzie prawie gotowa. Powinno powstać aromatyczne czosnkowe puree z cukinii. W tym samym czasie zagotować wodę w dużym garnku. Porządnie posolić i wsypać makaron. Gotować makaron o minutę albo dwie krócej niż podano na opakowaniu. Powinien być lekko twardawy. Porządnie odsączyć makaron, dodać czosnkową pastę z cukinii i wymieszać. Porwać mozzarellę rękoma i dodać do makaronu razem ze śmietaną. Posolić i popieprzyć i jeszcze raz porządnie wymieszać. Włożyć mieszaninę do wysmarowanego tłuszczem naczynie żaroodpornego i posypać startym parmezanem albo innym twardym serem. Piec przez 20 min., aż wierzch stanie się złoto-brązowy. Podawać od razu.

powrót

Podobne przepisy

Ziemniaki à la boulangère
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zapiekanki
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Ryż zapiekany z jabłkami z sosem waniliowym
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 5 (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zapiekanki
Babka ziemniaczana z sosem kaparowym
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 6 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zapiekanki, Babki i babeczki
kuchnia świata: Kuchnia polska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.