Katia Roman-Trzaska

Zapiekanka z chrupiącymi warzywami


Przepis z programu Little Chef (odc.13)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Zapiekanki, Dania dietetyczne
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa, Kuchnia francuska

odsłon: 30107

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

650 g świeżych lub mrożonych warzyw: pomidory, cukinia, czerwona i żółta papryka, zielony groszek

3 jajka

3 łyżki rzadkiej śmietanki

1 łyżka mąki

20 ml mleka

1 szczypta gałki muszkatołowej

3 łyżki startego sera (parmezan, ementaler lub inny tłusty ser o zdecydowanym smaku)

 

Przygotowanie:

Włącz piekarnik na 160 stopni Celsjusza. W miseczce ubij jajka ze śmietanką. Stopniowo dodawaj mąkę, mleko, gałkę muszkatołową i na końcu ser. Po wymieszaniu powinno powstać gładkie ciasto. Ułóż warzywa w płaskim żaroodpornym naczyniu i wylej na nie przygotowane ciasto, lekko mieszając, aby połączyć składniki. Wstaw do piekarnika na ok. 50 minut.

powrót

Podobne przepisy

Zapiekanka pasterska z puree ziemniaczanym po irlandzku
Sophie Dahl
Przepis z programu Apetyczna panna Dahl (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Zapiekanki
kuchnia świata: Kuchnia brytyjska
Śródziemnomorska zapiekana fasola z fetą
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 13)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zapiekanki
kuchnia świata: Kuchnia śródziemnomorska
Ziemniaczane gratin
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.26)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zapiekanki
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Zapiekanka mięsno-warzywna
Adam Chrząstowski
Przepis z programu Adam w sieci: patenty i triki (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Zapiekanki
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Zapiekanka pasterska
Jamie  Oliver
Przepis z programu Grzeszne przyjemności z Jamiem (odc. 4)
trudność: trudne
rodzaj dania: Dania mięsne, Zapiekanki

skomentuj przepis

grzaneczka

postów: 7

04.09.2015 11:15

CYTUJ

eee teraz jak jest taki dostęp do warzyw i owoców to aż grzechem jest używać produktów mrożonych do tej zapiekanki. apetycznie wygląda, przepis nie wygląda na skomplikowany więc już wiem co jutro sobie przygotuje na obiad.

#Krzysiek

29.08.2011 17:58


CYTUJ

W opisie jest zupełnie inna temperatura i czas w piekarniku niż na filmie.

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.