Claire Robinson

Zapiekanka z brukselki


Przepis z programu Wystarczy 5 składników (odc. 18)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie

Zapiekanka z brukselki
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0


Składniki:

75 dag brukselki

3 łyżki masła

2 miarki mleka

3 łyżki mąki tortowej

140 g sera gruyere



Przygotowanie:

Na patelni topimy 3 łyżki masła dodajemy 3 łyżki mąki. Całość dokładnie mieszamy trzepaczką. Dolewamy mleko i nadal mieszamy. Robimy klasyczny beszamel. Mieszamy aż całość zgęstnieje, uważając, żeby sos się nie przypalił. Musi się zagotować. Na koniec doprawiamy go solą i pieprzem. Brukselkę blanszujemy przez 5 minut w osolonej wodzie. Następnie wrzucamy ją do lodowatej wody. Po chwili przekładamy ją do naczynia do zapiekania. Brukselkę zalewamy sosem i posypujemy serem gruyere. Całość wstawiamy na 15 minut do piekarnika nagrzanego do temperatury 200-u stopni Celsjusza.

powrót

Podobne przepisy

Kotlet z soczewicy
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Dania dietetyczne
Parmigiana z grzybów
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Zapiekanki
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.