Annabel  Langbein

Zapiekanka z bekonu i jaj


Przepis z programu Annabel Langbein - kuchnia w stylu wolnym (odc. 1)
trudność: brak
rodzaj dania: Zapiekanki

Zapiekanka z bekonu i jaj
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

3 płaty (450 g) gotowego

słonego kruchego ciasta

250 g boczku pokrojonego w 2 cm kostkę

2 średnie ziemniaki

obrane

ugotowane i pokrojone w cienkie plastry

3 łyżki stołowe posiekanych ziół (na przykład natki

bazylii

szczypiorku lub zielonej części dymki)

14 jaj

¾ szklanki mleka

1 łyżeczka soli

świeżo zmielony czarny pieprz

 

 

Przygotowanie:


Rozgrzej piekarnik do 200°C. Wstaw do środka blachę, żeby się rozgrzała. Dzięki temu spód zapiekanki będzie chrupki. Wytnij kawałek pergaminu o wymiarach 40 x 30 cm. Sprawdź, czy zakrywa całe dno i wystaje ok. 3-4 cm ponad krawędź naczynia, w którym będziesz piekła zapiekankę. Wyjmij pergamin, połóż na desce. Oprósz mąką. Połóż na nim dwa placki ciasta. Dociśnij je i cienko rozwałkuj, żeby pokryły cały pergamin. Przenieś całość i zsuń ciasto do naczynia na zapiekankę. Ciasto powinno zakryć dno i wystawać 3-4 cm ponad krawędź. Na dno wysyp boczek. Nałóż plastry ziemniaków, posyp ziołami. Wbij 8 całych jaj. Do miski wbij pozostałe 6 jaj, wlej mleko, dodaj sól i pieprz. Ubij całość. Wlej na zapiekankę. Resztę ciasta cienko rozwałkuj, pokrój w wąskie paski. Ułóż w kratkę na zapiekance. Włóż na rozgrzaną blachę i wstaw do pieca. Piecz przez 12-15 minut, aż ciasto wyrośnie i stanie się złociste. Zmniejsz temperaturę do 180°C i piecz, aż całość będzie gotowa. Powinno to zająć 35-40 minut. Podawaj ciepłą lub o temperaturze pokojowej z sałatką, piklami lub chutneyem. Można przechowywać w lodówce w zamkniętym pojemniku przez 2-3 dni.

powrót

Podobne przepisy

Zapiekanka z ziemniaków z ziołową salsą
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak lokalnie 3 (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zapiekanki
Zapiekanka z suszonego dorsza
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Zapiekanki
kuchnia świata: Kuchnia włoska
(odc.07)zapiekanka z dorsza
Jacques Pépin
Przepis z programu Jacques Pepin - Dania na szybko (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Zapiekanki
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.