Zapiekanka z bakłażana

Zapiekanka z bakłażana
Oceń przepis:
29 ocen Średnia ocena: 3.80
Seria kulinarna:
Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 15)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania wegetariańskie, Zapiekanki
Kuchnia świata:
Kuchnia francuska

Składniki:

Sałatka:

  • 12 pomidorków na gałązce
  • garść świeżych liści kolendry
  • łyżka octu z białego wina
  • 2 łyżki oliwy
  • sól i pieprz

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Nastawić piekarnik na funkcję grillowania. Pokroić jednego bakłażan wzdłuż na plastry gr. 5 mm. Posmarować oliwą i lekko doprawić. Grillować, aż się zrumieni i zmięknie, 10 – 15 minut (plastry nie powinny być chrupkie). Wyjąć. Ustawić piekarnik na 190ºC. Przekroić drugiego bakłażana na pół. Posmarować oliwą i położyć przekrojonymi stronami na blachę. Piec do miękkości, ok. 40 minut. Wyjąć.
Wyskrobać miąższ z upieczonych połówek bakłażana do miski. Wmieszać zmielony kmin, jajka i mleko. Posolić i popieprzyć. Wyłożyć 6 kokilek plastrami bakłażana, zostawiając zwisające końcówki. Nałożyć warstwę miąższu, posypać serem kozim. Nałożyć drugą warstwę miąższu. Wierzch zakryć końcówką plastra. Ustawić kokilki na blasze. Piec ok. 20 minut. Studzić przez co najmniej 10 minut przed odwróceniem.
Sałatka: pokroić pomidory na ćwiartki. Zmieszać z kolendrą, octem i oliwą posolić i popieprzyć. Sprawdzić smak. Wyłożyć zapiekanki na talerze, obok nałożyć po łyżce sałatki.

UWAGA: miarka kanadyjska to 250 ml, czyli odpowiednik naszej szklanki.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA