Zapiekanka z bakłażana

Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 15)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Zapiekanki
kuchnia świata: Kuchnia francuska

Zapiekanka z bakłażana
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

Zapiekanka:

2 średnie bakłażany

ćwierć miarki oliwy

sól i pieprz

łyżka uprażonych i zmielonych ziaren kminu

3 jajka

ćwierć miarki mleka

110 g pokruszonego świeżego sera koziego

Sałatka:

12 pomidorków na gałązce

garść świeżych liści kolendry

łyżka octu z białego wina

2 łyżki oliwy

sól i pieprz

 

Przygotowanie:

Nastawić piekarnik na funkcję grillowania. Pokroić jednego bakłażan wzdłuż na plastry gr. 5 mm. Posmarować oliwą i lekko doprawić. Grillować, aż się zrumieni i zmięknie, 10 – 15 minut (plastry nie powinny być chrupkie). Wyjąć. Ustawić piekarnik na 190ºC. Przekroić drugiego bakłażana na pół. Posmarować oliwą i położyć przekrojonymi stronami na blachę. Piec do miękkości, ok. 40 minut. Wyjąć.
Wyskrobać miąższ z upieczonych połówek bakłażana do miski. Wmieszać zmielony kmin, jajka i mleko. Posolić i popieprzyć. Wyłożyć 6 kokilek plastrami bakłażana, zostawiając zwisające końcówki. Nałożyć warstwę miąższu, posypać serem kozim. Nałożyć drugą warstwę miąższu. Wierzch zakryć końcówką plastra. Ustawić kokilki na blasze. Piec ok. 20 minut. Studzić przez co najmniej 10 minut przed odwróceniem.
Sałatka: pokroić pomidory na ćwiartki. Zmieszać z kolendrą, octem i oliwą posolić i popieprzyć. Sprawdzić smak. Wyłożyć zapiekanki na talerze, obok nałożyć po łyżce sałatki.

UWAGA: miarka kanadyjska to 250 ml, czyli odpowiednik naszej szklanki.

powrót

Podobne przepisy

Clafoutis z brokułami, szynką i pomidorami
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 5 (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zapiekanki
Babka ziemniaczana z sosem kaparowym
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 6 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zapiekanki, Babki i babeczki
kuchnia świata: Kuchnia polska
Zapiekanka z ziemniaków z ziołową salsą
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak lokalnie 3 (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zapiekanki
Zapiekanka ziemniaczana ze szpinakiem i gorgonzolą
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Mammaryla (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zapiekanki
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Śródziemnomorska zapiekana fasola z fetą
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 13)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zapiekanki
kuchnia świata: Kuchnia śródziemnomorska
Zapiekanka z kiełbasek i ziemniaków z rozmarynem
Bill Granger
Przepis z programu Kuchnia Billa Dzień po dniu (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Zapiekanki
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.