Marieta  Marecka

Zapiekanka wiejska z batatmi


Przepis z programu ABC GOTOWANIA 4 (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zapiekanki

Zapiekanka wiejska z batatmi
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

2 kg batatów

ok. 500 g mielonej wołowiny

2 łyżki musztardy francuskiej

skórka i sok z 1 pomarańczy

sól

świeżo mielony pieprz

2 łyżki masła

3 łyżki startego sera żółtego

1 łyżeczka papryki słodkiej

1 łyżeczka chili

1 łyżeczka anyżu

2 ząbki czosnku

1 cebula

2 małe gruszki

garść suszonych moreli

2 łyżki oliwy

Przygotowanie:

Rozgrzewamy patelnię, a na niej oliwę, przekładamy mieloną wołowinę i smażymy.
Przyprawiamy ją słodką papryką, chili, anyżem, solą i pieprzem.
Dodajemy drobno pokrojoną cebulkę i czosnek.
Smażymy całość ok. 4 minut i dodajemy pokrojone w paseczki morele i gruszki pokrojone w kostkę. Ściągamy z palnika i odstawiamy.
Bataty obieramy i kroimy w większą kostkę, gotujemy we wrzątku do miękkości. Odcedzamy i rozgniatamy na puree.
Dodajemy musztardę, masło, ser, skórkę i sok z pomarańczy, doprawiamy solą i pieprzem.
Piekarnik nagrzewamy do 190 st. Na dno naczynia żaroodpornego wykładamy mięso i przykrywamy je puree z batatów, formując ładny wierzch.

powrót

Podobne przepisy

Zapiekanka ziemniaczana ze szpinakiem i gorgonzolą
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Mammaryla (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Zapiekanki
kuchnia świata: Kuchnia włoska
(odc.07)zapiekanka z dorsza
Jacques Pépin
Przepis z programu Jacques Pepin - Dania na szybko (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Zapiekanki
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Zapiekany omlet z brokułami
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Zapiekanki
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Ciasto na słono z nadzieniem z cukinii i ziemniaków
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Zapiekanki
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Tęczowa zapiekanka
Malka Kafka
Przepis z programu Koszer macher (odc. 12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Zapiekanki
kuchnia świata: Kuchnia koszerna

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.