Marieta  Marecka

Zapiekanka wiejska z batatmi


Przepis z programu ABC GOTOWANIA 4 (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zapiekanki

Zapiekanka wiejska z batatmi
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

2 kg batatów

ok. 500 g mielonej wołowiny

2 łyżki musztardy francuskiej

skórka i sok z 1 pomarańczy

sól

świeżo mielony pieprz

2 łyżki masła

3 łyżki startego sera żółtego

1 łyżeczka papryki słodkiej

1 łyżeczka chili

1 łyżeczka anyżu

2 ząbki czosnku

1 cebula

2 małe gruszki

garść suszonych moreli

2 łyżki oliwy

Przygotowanie:

Rozgrzewamy patelnię, a na niej oliwę, przekładamy mieloną wołowinę i smażymy.
Przyprawiamy ją słodką papryką, chili, anyżem, solą i pieprzem.
Dodajemy drobno pokrojoną cebulkę i czosnek.
Smażymy całość ok. 4 minut i dodajemy pokrojone w paseczki morele i gruszki pokrojone w kostkę. Ściągamy z palnika i odstawiamy.
Bataty obieramy i kroimy w większą kostkę, gotujemy we wrzątku do miękkości. Odcedzamy i rozgniatamy na puree.
Dodajemy musztardę, masło, ser, skórkę i sok z pomarańczy, doprawiamy solą i pieprzem.
Piekarnik nagrzewamy do 190 st. Na dno naczynia żaroodpornego wykładamy mięso i przykrywamy je puree z batatów, formując ładny wierzch.

powrót

Podobne przepisy

Zapiekanka mięsno-warzywna
Adam Chrząstowski
Przepis z programu Adam w sieci: patenty i triki (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Zapiekanki
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Ziemniaki a la dauphinoise
James  Martin
Przepis z programu Przysmaki Jamesa Martina (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Zapiekanki
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Babka ziemniaczana z sosem kaparowym
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 6 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zapiekanki, Babki i babeczki
kuchnia świata: Kuchnia polska
Pory zapiekane w sosie curry
Marta Dymek
Przepis z programu Zielona rewolucja Marty Dymek 3 (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zapiekanki, Dania wegańskie
Zapiekanka ziemniaczana ze szpinakiem i gorgonzolą
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Mammaryla (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zapiekanki
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Zapiekanka pasterska z puree ziemniaczanym po irlandzku
Sophie Dahl
Przepis z programu Apetyczna panna Dahl (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Zapiekanki
kuchnia świata: Kuchnia brytyjska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.