Si King

Zapiekanka rybna


Przepis z programu Kudłacze na motorach w rodzinnych stronach
trudność: trudne
rodzaj dania: Dania z ryb, Zapiekanki
kuchnia świata: Kuchnia brytyjska

Zapiekanka rybna
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

1,5 kg ziemniaków (bardziej zwartej w konsystencji odmiany)

sól i biały pieprz do smaku

masło

do smaku

100 g tartego gruyera

 

 

Przygotowanie:


Ziemniaki ugotować w osolonym wrzątku do miękkości. Odcedzić i rozgnieść na puree, dodając sól, biały pieprz i masło, wymieszać z tartym gruyerem i odstawić, by stężały. Przygotować wywar do obgotowania ryby: wlać do rondla bulion rybny i wermut, dodać warzywa, listek laurowy i szafran i doprowadzić do wrzenia, następnie zmniejszyć ogień i gotować przez pięć minut. Ułożyć wszystkie rodzaje ryby i krewetki w bulionie i gotować na małym ogniu przez trzy minuty. Wyjąć ryby i krewetki łyżką cedzakową i odłożyć na bok. Wywar przecedzić przez sito, tak, by usunąć wrzywa i listek laurowy. Wstawić na ogień, doprowadzić do wrzenia, a następnie zmniejszyć płomień i gotować na małym ogniu, aż wywar zmniejszy swą objętość o połowę. Przygotować sos pietruszkowy: w rondlu o grubym dnie podgrzewać masło i mąkę, mieszając, tak, by powstała gładka masa. Wlać łyżkę wazową wywaru i roztrzepać trzepaczką na gładko. Wlać mleko, dodać natkę pietruszki, doprowadzić do wrzenia, a następnie zmniejszyć ogień i gotować przez 10 minut na wolnym ogniu. Nagrzać piekarnik do temperatury 180 stopni Celsjusza. Do sosu wlać kremówkę i przyprawić solą i białym pieprzem do smaku. Wysmarować masłem naczynie żaroodporne. Na dnie ułożyć kawałki gotowanej ryby (usuwając ostrożnie wszystkie ości) i krewetki. Polać połową sosu pietruszkowego. Na wierzchu ułożyć zblanszowany szpinak oraz jajka na twardo, pokrojone w plasterki. Przykryć warstwą puree ziemniaczanego. Posypać po wierzchu pokruszonym miąższem bułki, wymieszanym z tartym parmezanem.
Piec w nagrzanym piekarniku przez około 20-25 minut na złoty kolor. Podawać polane podgrzanym sosem pietruszkowym.

powrót

Podobne przepisy

Ryż zapiekany z jabłkami z sosem waniliowym
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 5 (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zapiekanki
Makaronowa zapiekanka z wędzonym łososiem
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak lokalnie 3 (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zapiekanki
Tęczowa zapiekanka
Malka Kafka
Przepis z programu Koszer macher (odc. 12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Zapiekanki
kuchnia świata: Kuchnia koszerna

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.