Zapiekanka rybna pachnąca dymem z serem ricotta

Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Zapiekanki
kuchnia świata: Kuchnia włoska

Zapiekanka rybna pachnąca dymem z serem ricotta
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

150 g wędzonego łososia

50 g wędzonego jesiotra

50 g wędzonej makreli

250 g sera ricotta

2 surowe białka z jajek

ziemniak

cukinia

80-100 g zielonej fasolki

pęczek ziół (szczypiorek

pietruszka

bazylia

majeranek)

sól i pieprz

 

 

Przygotowanie:


Obieramy ziemniaka, oczyszczamy cukinię i fasolkę z twardych końcówek; myjemy warzywa. Ziemniaka i cukinię kroimy w słupki (wcześniej usuwamy miąższ cukinii). Na parze gotujemy każde warzywo z osobna (możemy blanszować al dente, po odcedzeniu zanurzamy w wodzie z lodem, odcedzamy i osuszamy). W miseczce dokładnie mieszamy ser ricotta ze szczyptą soli i pieprzu, dodajemy umyte i posiekane zioła, białka. Papierem do pieczenia wyścielamy prostokątną foremkę, kładziemy warstwę sera i naprzemiennie układamy warzywa i plastry wędzonych ryb, aż do wyczerpania się składników, zamykamy warstwą sera ricotta. Łopatką dokładnie uciskamy, żeby uniknąć bąbelków powietrza. Przykrywamy foremkę i gotujemy w kąpieli wodnej w piekarniku nagrzanym do temperatury 150º Celsjusza 40-45 minut. Wyjmujemy foremkę z piekarnika, studzimy i podajemy zapiekankę pokrojoną w plastry z bukietem sałat.

Źródło:

powrót

Podobne przepisy

Zapiekanka z kiełbasek i ziemniaków z rozmarynem
Bill Granger
Przepis z programu Kuchnia Billa Dzień po dniu (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Zapiekanki
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Pieczone ziemniaki z pomidorami i bazylią
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na lato (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zapiekanki
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.