Jamie  Oliver

Zapiekanka pasterska


Przepis z programu Grzeszne przyjemności z Jamiem (odc. 4)
trudność: trudne
rodzaj dania: Dania mięsne, Zapiekanki

Zapiekanka pasterska
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Składniki:

1 mała łopatka jagnięca, z kością (2 kg)

oliwa



Farsz:

4 czerwone cebule

4 marchewki

4 łodygi selera naciowego

1 średnia brukiew

kilka liści laurowych i gałązek rozmarynu

1 czubata łyżka mąki



Warstwa ziemniaczana:

2,5 kg mączystych ziemniaków (np. Maris Piper)

2 duże kawałki niesolonego masła

100 g cheddara

2 gałązki tymianku

60 g bułki tartej



Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do temperatury 170 stopni C. Natrzyj jagnięcinę oliwą, solą i pieprzem, włóż do niewielkiej blaszki, która pomieści mięso. Podlej wodą, wstaw do piekarnika i piecz 4 godziny, aż mięso będzie miękkie i zacznie odchodzić od kości. Wyjmij z pieca i zostaw w blaszce do ostygnięcia, następnie przełóż na deskę, obierz mięso i chrupiącą skórę i grubo posiekaj (zachowaj kości).

Usuń z blaszki tłuszcz i przełóż do czystego słoika. Wlej do blaszki nieco wrzątku, zamieszaj i zeskrob z dna wszystkie smakowite drobiny. Odstaw wszystko na bok.

Zrób farsz: obierz cebulę, marchew, seler oraz brukiew i pokrój w grubą kostkę. Rozgrzej na największej patelni 2 łyżki zachowanego tłuszczu z jagnięciny, wrzuć warzywa, liście laurowe i listki oberwane z gałązek rozmarynu.

Często mieszając, smaż 20 minut, aż się lekko zrumienią. Oprósz mąką i wymieszaj, dodaj mięso, kości i soki z blaszki. Wlej 1,5 litra wody. Doprowadź do wrzenia, przykryj pokrywką i mieszając od czasu do czasu, gotuj na małym ogniu 40 minut, do uzyskania konsystencji rzadkiego gulaszu. Usuń i wyrzuć kości i liście laurowe.

Na dużym rondlu umieść rzadkie sito i partiami wylewaj na nie gulasz. Za każdym razem odczekaj kilka minut, aż obcieknie sos. Przełóż osączone mięso i warzywa do miski. Odłóż połowę sosu i farszu, ostudź, zamroź w oddzielnych pojemnikach i wykorzystaj przy innej okazji.

Zrób masę ziemniaczaną: obierz ziemniaki i pokrój na kawałki, gotuj w osolonym wrzątku 12-15 minut, aż będą miękkie. Odcedź, z powrotem wrzuć do garnka, chwilę podgrzewaj, by odparowały, następnie dodaj masło, połowę startego sera, dopraw solą i pieprzem. Wszystko razem dobrze utłucz i odstaw do ostygnięcia.

Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni C. Dużą, owalną (25 x 30 cm) formę do zapiekania z wygiętym brzegiem wysmaruj zachowanym tłuszczem z jagnięciny, wysyp listkami oberwanymi z gałązek tymianku i połową bułki tartej. Porcjami przełóż ostudzoną masę ziemniaczaną do formy i wylep jej dno i boki warstwą grubości 1 cm. Włóż farsz i parę łyżek sosu, rozgarnij i wygładź.

Przykryj pozostałą masą ziemniaczaną, wyrównaj na płasko, sklej na brzegu i uformuj ozdobny rant, posyp wierzch resztą startego cheddara, bułki tartej i tymianku, skrop oliwą. Wstaw na dół piekarnika i piecz 1 godzinę 10 minut, aż wierzch stanie się złocisty i chrupiący.

Zachowany sos podgrzewaj do uzyskania pożądanej gęstości. Rozłóż porcje zapiekanki na talerze, polej sosem i podawaj z warzywami sezonowymi.



© Jamie Oliver

powrót

Podobne przepisy

Zapiekanka rybna pachnąca dymem z serem ricotta
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Zapiekanki
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Smażone kwiaty dyni nadziewane krewetkami
Przepis z programu Luke Nguyen w Wietnamie (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia wietnamska
Ziemniaczane gratin
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.26)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zapiekanki
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.