Si King

Zapiekanka pasterska


Przepis z programu Kudłacze na motorach: Nie ma jak u mamy (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia brytyjska

Zapiekanka pasterska
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

1 łyżka oleju słonecznikowego

1 duża cebula

posiekana

2 gałązki selera naciowego

pokrojone drobno

2 marchewki

pokrojone drobno

2 posiekane ząbki czosnku

500 g chudej mielonej wołowiny

150 ml czerwonego wytrawnego wina

2 łyżki mąki pszennej

500 ml bulionu wołowego

300 ml zimnej wody

2 łyżki przecieru pomidorowego

½ łyżeczki mieszanki suszonych ziół (bazylia

majeranek

oregano

rozmaryn

szałwia

tymianek) -można użyć mieszanki ziół prowansalskich

1 listek laurowy

łyżeczka sosu Worcestershire

sól i świeżo mielony pieprz

 

 

Przygotowanie:


Na dużej płaskiej patelni rozgrzać olej na średnim ogniu. Podsmażyć cebulę, seler i marchewkę—cebula powinna się zeszklić i bardzo delikatnie podrumienić. Dodać czosnek, przesmażyć przez 2-3 minuty. Dodać mielone mięso, podsmażać, mieszając, przez 5 minut. Wlać wino, doprowadzić mięso z warzywami do wrzenia, podsmażać przez 5 minut, aż większość płynu odparuje, posypać mąką, wymieszać, żeby nie było grudek mąki, smażyć jeszcze kilka minut. Wlewać partiami bulion, następnie wlać zimną wodę i dodać przecier pomidorowy oraz zioła. Doprowadzić wszystko do temperatury bliskiej wrzeniu, przykryć pokrywką i dusić na małym ogniu przez 25-30 minut. Na koniec przyprawić pieprzem, solą i sosem Worcestershire. Zdjąć z ognia i przełożyć do naczynia żaroodpornego o pojemności 1,5 litra. Ziemniaki pokroić w grubą kostkę, włożyć do garnka z zimną wodą, doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i gotować około 15 minut, aż ziemniaki będą bardzo miękkie. Odcedzić ziemniaki i wstawić na kilka sekund na średni ogień, żeby odparowały. Zdjąć z ognia, dodać masło i ser i ugnieść na gładkie puree. Przyprawić solą i pieprzem, wymieszać. Wyłożyć puree na mięso w żaroodpornym naczyniu (nałożyć puree na środek i szpatułką rozprowadzić ku bokom naczynia). Rozłożyć puree równą warstwą i zrobić na powierzchni wzorek grzbietem widelca. Wstawić naczynie do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni Celsjusza (umieścić pośrodku wysokości piekarnika). Piec 25-30 minut, aż ziemniaki nabiorą złotawego koloru.

powrót

Podobne przepisy

Pieczeń z karkówki
Grzegorz  Łapanowski
Przepis z programu Ł'apetyt 2 (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia polska
Kacze piersi
Grzegorz  Łapanowski
Przepis z programu Ł'apetyt (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Dania dietetyczne
kuchnia świata: Kuchnia polska
Wieże z tortilli
Przepis z programu Chleby Paula Hollywooda (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia meksykańska
Pulpety wołowe z graną na botwince
Gieno Mientkiewicz
Przepis z programu Przez dziurkę od sera 2 (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
Zupa z klopsikami
Emeril Lagasse
Przepis z programu Esencja smaku Emerila (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Zupy
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.