Sophie Dahl

Zapiekanka pasterska z puree ziemniaczanym po irlandzku


Przepis z programu Apetyczna panna Dahl (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Zapiekanki
kuchnia świata: Kuchnia brytyjska

Zapiekanka pasterska z puree ziemniaczanym po irlandzku
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0




Irlandzkie puree (champ)

sól morska

6 mączystych ziemniaków, obranych i pokrojonych na kawałki

garść mrożonego groszku

4 dymki, posiekane

łyżka masła

50 ml mleka

świeżo mielony pieprz

150 g cheddara w niewielkich kawałkach



Sos pomidorowy:

2 czerwone cebule, obrane i grubo posiekane

2 ząbki czosnku, obrane i posiekane

4 małe marchewki, obrane i pokrojone na małe kawałki

2 łodygi selera naciowego, pokrojone na małe kawałki

2 puszki krojonych pomidorów w puszce

1 łyżka sosu Worcestershire

1 łyżeczka tabasco

¼ łyżeczki wędzonej papryki w proszku

2 liście laurowe

175 ml wytrawnego czerwonego wina

200 ml bulionu warzywnego

dwie gałązki rozmarynu

trochę octu balsamicznego

garstka liści natki pietruszki o płaskich liściach

sól morska i świeżo mielony pieprz



Dodatkowo:

250 g chudej mielonej wołowiny

1 puszka soczewicy



Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do 200 stopni C. Ugotuj ziemniaki w osolonej wodzie do miękkości. Rozgrzej oliwę na dużej patelni. Dodaj posiekaną cebulę, czosnek, marchewkę oraz seler naciowy i podsmażaj na niewielkim ogniu przez 5-10 min mieszając od czasu do czasu. Dodaj pomidory w puszce, sos Worcestershire, tabasco, wędzoną paprykę, liście laurowe, czerwone wino, bulion warzywny, rozmaryn, ocet balsamiczny i część posiekanej natki. Dopraw sporą ilością soli oraz pieprzu i doprowadź sos do wrzenia. Gotuj sos na średnim ogniu aż warzywa zmiękną. Podsmaż wołowinę na mocno rozgrzanej patelni aż się mocno zrumieni. Dodaj do wołowiny połowę sosu pomidorowego i wymieszaj. Do pozostałego sosu dodaj odsączoną soczewicę i wymieszaj. Odlej wodę z ugotowanych ziemniaków, podgrzej mleko w rondelku, dodaj do niego masło i natkę, wlej ciepłe mleko do garnka z ziemniakami i ugnieć na puree. Dodaj groszek, ugniataj jeszcze przez chwilę, żeby część groszku się rozpadła, a część pozostała w całości. Nałóż sos z wołowiną i sos z soczewicą do oddzielnych żaroodpornych naczyń do zapiekania. Na wierzch nałóż porcje puree i powtykaj w nie kawałki sera. Ustaw naczynia na blasze i wstaw do piekarnika na 25-30 min.



© Sophie Dahl

powrót

Podobne przepisy

Cannelloni ze szpinakiem
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 5 (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski, Zapiekanki
Ciasto na słono z nadzieniem z cukinii i ziemniaków
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Zapiekanki
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.