Tomasz Jakubiak

Zapiekanka makaronowa z wędzoną kiełbasą i ostrym żółtym serem


Przepis z programu Jakubiak lokalnie 4 (odc. 16)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zapiekanki

Zapiekanka makaronowa z wędzoną kiełbasą i ostrym żółtym serem
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

Zapiekanka:

300 g makaronu typu muszelki

75 g kiełbasy jałowcowej

75 g kiełbasy chorizo

75 g kiełbasy suchej

oliwa

cebula

upieczona główka czosnku

garść pomidorów koktajlowych

3/4 szklanki czerwonego wina

świeży cząber

140 g mrożonego groszku

pieprz

sól

100 g ostrego żółtego sera

Sałata rzymska:

główka sałaty rzymskiej

sok z cytryny

70 ml oleju z suszonych pomidorów

2-3 suszone pomidory

łyżka miodu

kilka listków świeżego tymianku

łyżeczka octu sherry

kilka orzechów włoskich

Przygotowanie:

Ugotuj makaron i odstaw. Upiecz główkę czosnku. Kiełbasy i cebulę pokrój w małą kostkę. Cebulę przesmaż na oliwie i dodaj kiełbasę, czosnek i pomidory. Dolej czerwone wino i przypraw cząbrem. Odparuj wino do połowy, następnie dodaj makaron i groszek. Przypraw dużą ilością czarnego pieprzu i niewielka ilością soli. Na makaron zetrzyj ser. Całość wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 30 minut.
Przygotuj chrupiącą sałatę rzymską. Do miseczki wyciśnij sok z cytryny, dodaj olej, drobno posiekane suszone pomidory, miód, tymianek, ocet sherry i orzechy. Sałatę pokrój na większe kawałki i polej dressingiem. Makaron podawaj z sałatą rzymską. Smacznego!

powrót

Podobne przepisy

Zapiekanka z kiełbasek i ziemniaków z rozmarynem
Bill Granger
Przepis z programu Kuchnia Billa Dzień po dniu (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Zapiekanki
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Makaronowa zapiekanka z wędzonym łososiem
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak lokalnie 3 (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zapiekanki
Tortilla de patata i aioli z wędzoną papryką
David Gaboriaud
Przepis z programu David w Europie 2 (odc. 13)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zapiekanki
kuchnia świata: Kuchnia hiszpańska
Zapiekanka ziemniaczana z mięsem
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 5 (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zapiekanki

skomentuj przepis

torrea-don

postów: 3

21.09.2015 12:33

CYTUJ

pyszna zapiekanka, a można do niej wrzucić trochę resztek :D

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.