Tomasz Jakubiak

Zapiekanka kukurydziana ze swojską kiełbasą i smażonymi grzybami


Przepis z programu Jakubiak rodzinnie 2 (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Zapiekanki

odsłon: 630

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

30 dkg boczku wędzonego

50 dkg kiełbasy z dziczyzny

30 dkg szynki

cebula

5 ząbków czosnku

garść leśnych grzybów, np. podgrzybków, surowych lub suszonych

2 szklanki soku z ogórków kiszonych

łyżeczka pieprzu

szczypta szafranu

kilka gałązek lubczyku

1 kg kaszy kukurydzianej

pół kostki masła

80 g sera pleśniowego

 

Smażone grzyby:

garść grzybów enoki

garść grzybów shimeji

50 ml oliwy

4 ząbki czosnku

pieprz

sól

odrobina soku z cytryny

kilka gałązek świeżego lubczyku

Przygotowanie:

Wędliny pokrój na nieduże kawałki i przesmaż na oleju. Dodaj leśne grzyby oraz posiekaną cebulę i czosnek. Jeśli używasz grzybów suszonych, namocz je najpierw w ciepłej wodzie.
Wszystko zalej sokiem z kiszonych ogórków i gotuj przez około 5 min na małym ogniu. Dopraw pieprzem. Dodaj szafran i posiekany lubczyk.
Teraz powoli wsyp kaszkę i cały czas mieszaj. Jak powstanie gęsta masa, to dodaj 2 łyżki masła. Całość przełóż do płaskiej brytfanki. Wierzch zapiekanki posyp serem i wstaw na kilka minut do rozgrzanego piekarnika, aby ser się rozpuścił.
Świetnym dodatkiem będą smażone, chrupiące grzybki z lubczykiem. Grzyby wrzuć na patelnie i smaż na oliwie. Dodaj czosnek, pieprz, sok z cytryny i lubczyk. Całość dokładnie wymieszaj i podawaj z zapiekanką. Smacznego!

powrót

Podobne przepisy

(odc.07)zapiekanka z dorsza
Jacques Pépin
Przepis z programu Jacques Pepin - Dania na szybko (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Zapiekanki
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Muszle z brokułami z sosem serowym
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 5 (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zapiekanki
Parmigiana z grzybów
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Zapiekanki
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Tian z warzyw prowansalskich
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Zapiekanki
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Śródziemnomorska zapiekana fasola z fetą
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 13)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zapiekanki
kuchnia świata: Kuchnia śródziemnomorska
Zapiekanka ziemniaczana ze szpinakiem i gorgonzolą
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Mammaryla (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zapiekanki
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.