Zapiekanka grzybowa

Zapiekanka grzybowa
Oceń przepis:
4 oceny Średnia ocena: 3.80
Seria kulinarna:
Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 19)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania wegetariańskie, Zapiekanki
Kuchnia świata:
Kuchnia francuska

Przygotowanie:





grzyby:
900 g grzybów (np. pieczarek)
3 łyżki masła
2 łyżki oliwy
pokrojona duża czerwona cebula
3 ząbki czosnku
garść posiekanych liści tymianku
pół miarki czerwonego wina
pół miarki bulionu warzywnego lub wody
sól i pieprz
łyżka mąki
garść posiekanej natki pietruszki

masa ziemniaczana:
6 średnich ziemniaków
2 – 4 łyżki masła
ćwierć miarki mleka
sól i pieprz
110 g sera comté lub gruyère skrojonego w drobną kostkę
2 łyżki parmezanu

Grzyby:
Oczyścić i pokroić na ćwiartki. Rozgrzać 2 łyżki masła z łyżką oliwy i obsmażyć grzyby, aż zmiękną i staną się złociste. Wyjąć z patelni. Rozgrzać jeszcze jedną łyżkę oliwy i przesmażyć cebulę do miękkości. Dodać na minutę czosnek. Zdeglasować winem i odparować do objętości jednej łyżki. Wlać bulion, wrzucić tymianek i grzyby, posolić, popieprzyć i gotować, aż bulion odparuje o połowę. Rozrobić mąkę z łyżką masła i wmieszać. Podgrzewać parę minut, aż płyn zgęstnieje do konsystencji sosu. Wmieszać pietruszkę. Przełożyć masę do naczynia do zapiekanek.

Ziemniaki:
Ugotować ziemniaki w parze, w zakrytym rondlu, w małej ilości wody. Rozgnieść z masłem i mlekiem. Posolić i popieprzyć. Wmieszać kosteczki sera. Nałożyć równo na grzyby i wygładzić grzbietem łyżki. Oprószyć parmezanem.
Rozgrzać piekarnik do 220°C. Zapiekać, aż wierzch stanie się rumiany i pojawią się pęcherzyki, przez ok. 15 min.

Laura Calder


UWAGA: miarka kanadyjska to 250 ml, czyli odpowiednik naszej szklanki

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA