Zapiekane warzywa

Przepis z programu Przewodnik po Australii dla smakoszy (odc. 12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie

Zapiekane warzywa
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

Wybrane warzywa do zapiekania - w tym ziemniaki

dynia

hiszpańska cebula

pasternak

marchewka

bataty

czosnek

małe bakłażany

oliwa

nasiona kopru włoskiego

sól morska w płatkach

 

 

Przygotowanie:


Warzywa pokroić na ósemki (nie obierać ziemniaków). Dodać w całości ząbki czosnku bez skórki i małe bakłażany. Podrzucać miską tak długo, aż wszystkie składniki zostaną dokładnie pokryte oliwą.
Przełożyć warzywa na gorącą patelnię, najlepiej głęboką, o grubym dnie. Posypać garstką nasion kopru włoskiego i solą morską. Przykryć pokrywką tak, aby pozostawić szparę, przez którą będzie ulatywała para. Dusić 20 minut na średnim ogniu, mieszając ostrożnie, żeby odwrócić warzywa na drugą stronę. Warzywa nie będą chrupiące, ale cebula będzie skarmelizowana i bardzo smaczna. Czosnek i koper nadają smak pozostałym warzywom. Jeśli warzywa mają towarzyszyć pieczonej jagnięcinie, można je przyrządzić wtedy, gdy mięso po upieczeniu zostanie odstawione do przestygnięcia.

powrót

Podobne przepisy

Kulki z puree ziemniaczanego
Przepis z programu Floyd w Indiach Mumbai (odc. 3)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia indyjska
Tapas z ciecierzycy
James  Martin
Przepis z programu Przysmaki Jamesa Martina (odc.14)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia hiszpańska
Tort ziemniaczany
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.26)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Placki gratin z ziemniaków
Marieta  Marecka
Przepis z programu Mała Improwizacja (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Placki i placuszki
Pieczona cukinia z serem
Jola Słoma
Przepis z programu ATELIER SMAKU (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.