Anna Olson

Zapiekane warzywa


Przepis z programu Anna Olson: Sezon na świeżość (odc.16)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie

Zapiekane warzywa
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

1 szklanka obranej i pokrojonej marchewki

1 szklanka obranego i pokrojonego pasternaku

1 szklanka pokrojonego korzenia selera

1 dynia Delicata

bez pestek

pokrojona (można nie obierać ze skóry)

2 szalotki

pokrojone na plasterki

3 łyżki oliwy

2 gałązki świeżego tymianku

sól i pieprz

 

 

Przygotowanie:


Rozgrzej piekarnik do 175 stopni C. Wymieszaj warzywa w misce z oliwą oraz tymiankiem i dopraw je do smaku, a następnie przełóż do żaroodpornego naczynia i piecz 30-40 min, aż warzywa zmiękną. Usuń gałązki tymianku. W czasie, gdy warzywa się pieką, przygotuj winegret. Na małej patelni na średnim ogniu rozgrzej 1 łyżkę oliwy i podsmaż posiekaną szalotkę. Dodaj musztardę i posiekany rozmaryn, wymieszaj wszystko dokładnie za pomocą trzepaczki i zmniejsz płomień. Stale mieszając powoli dolej 6 łyżek oliwy i dopraw dressing do smaku. Podgrzej warzywa i winegret przed podaniem, wymieszaj i posyp prażonymi pestkami dyni.

powrót

Podobne przepisy

Ziemniaki pieczone z jabłkami
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Fasolka szparagowa z pomidorami
Bill Granger
Przepis z programu Kuchnia Billa (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.