Tomasz Jakubiak

Zapiekane ślimaki w winnym sosie


Przepis z programu Jakubiak lokalnie 4 (odc. 12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski, Dania na karnawał i imprezę

Zapiekane ślimaki w winnym sosie
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

14 szt. ślimaków

14 szt. skorupek

kołderka:

5 łyżek bułki tartej

4 łyżki masła

koperek

szałwia

tymianek

garść pokrzywy

szczypta nasion kopru włoskiego

sos:

100 g masła

2 szalotki

2 duże ząbki czosnku

100 g szynki długodojrzewającej

kilka gałązek tymianku

kilka gałązek szałwii

0,5 szkl. białego wina

50 g owczego sera

sól

pieprz

Przygotowanie:

Ślimaki włóż do skorupek. Na patelni podpraż bułkę tartą, dodaj masło z koperkiem, szałwią i tymiankiem. Następnie dodaj posiekaną pokrzywę i kilka nasion kopru włoskiego. Przygotowany farsz włóż do muszelki ze ślimakiem.
Przygotuj sos. Na patelni rozpuść masło, dodaj posiekaną szalotkę, czosnek i szynkę.
Następnie dodaj świeży tymianek i szałwię. Wszystkie składniki zalej białym winem i posyp tartym serem. Sos dopraw solą i pieprzem. Odparuj wino. Zredukowany sos zdejmij z ognia i dodaj zimne masło. Ślimaki ułóż w naczyniu do zapiekania i polej niewielką ilością sosu. Ślimaki piecz w 160 stopniach przez 10 min. Sos, który pozostał, podaj obok dania głównego. Smacznego!

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.