Marieta  Marecka

Zapiekane kotleciki z mielonej cielęciny z bukietem warzyw


Przepis z programu ABC GOTOWANIA 6 (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Dania z cielęciny
kuchnia świata: Kuchnia polska

Zapiekane kotleciki z mielonej cielęciny z bukietem warzyw
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

ok. 600 g mielonej cielęciny

ok. 100 g mielonego, surowego boczku

1 opakowanie mrożonych warzyw Hortex „Bukiet warzyw, kwiatowy”

100 g masła

miękisz z jednej kajzerki namoczonej w mleku

1 jajo

mąka

sól

pieprz

2 łyżki koperku

1 płaska łyżeczka suszonego tymianku + 1 łyżeczka do warzyw

1 mała cebula

½ łyżeczki mielonej kolendry

1 szklanka śmietany 18-22%

masło do smażenia i posmarowania formy

Przygotowanie:

Cielęcinę przekładamy do miski, dolewamy rozpuszczone 100 g masła, dobrze odciśniętą bułkę, sól, pieprz, tymianek i kolendrę.
Cebulkę drobno szatkujemy i szklimy na maśle, następnie dodajemy do mięsa. Wbijamy całe jajo i wyrabiamy dość luźną masę. Odstawiamy do lodówki na 40-50 minut do schłodzenia.
Formujemy zgrabne kotleciki, obtaczamy w mące i smażmy na rozgrzanym maśle na złoty kolor z obu stron.
Na drugiej patelni rozgrzewamy łyżkę masła, wrzucamy na nią bukiet warzyw Hortex i obsmażamy całość, co jakiś czas podrzucając zawartość patelni. Doprawiamy solą, pieprzem i suszonym tymiankiem. Przekładamy do formy ceramicznej wysmarowanej masłem, układamy podsmażone kotleciki.
Śmietanę doprawiamy solą, pieprzem i drobno poszatkowanym koperkiem, dokładnie mieszamy i polewamy kotleciki i warzywa. Przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy do pieca nagrzanego do 160 stopni na 15-20 minut. Podajemy z kluseczkami, kaszą lub ziemniakami puree.

powrót

Podobne przepisy

Płonące skrzydełka
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.25)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia meksykańska
Kacza pierś w sosie pieprzowym
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 26)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Kotlety z kaparami
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Odsmażana fasola
Si King
Przepis z programu Kudłacze na motorach (odc.11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia meksykańska

skomentuj przepis

Nanna50

postów: 1

10.07.2016 20:37

CYTUJ

super przepis, dziekujemy ! :)

mapiarz

postów: 3

24.03.2016 13:38

CYTUJ

trochę szkoda mi użyć tak dobrego mięsa jak cielęciny na pulpety. zdjęcia wyglądają dobrze więc może się przełamię

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.