Zapiekane faszerowane ziemniaki

Przepis z programu Anna Olson: Sezon na świeżość 3 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski

Zapiekane faszerowane ziemniaki
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

4 duże ziemniaki do pieczenia

umyte

2 łyżki miękkiego masła

sól gruboziarnista

 

 

Przygotowanie:


Nagrzej piekarnik do 175°C. Ponakłuwaj ziemniaki widelcem, a następnie natrzyj masłem i posól. Piecz ziemniaki około 1 godziny, aż zmiękną. W tym czasie zrób sos. Włóż masło i mąkę do małego rondla ustawionego na średnim ogniu. Mieszaj drewnianą łyżką, aż zasmażka mocno się zrumieni, przypominając kolorem masło arachidowe (to potrwa 7-10 minut). Powoli dolewaj bulion, stale mieszając trzepaczką, a następnie wmieszaj tymianek. Doprowadź sos do wrzenia, dopraw do smaku i przechowaj w cieple. Zetnij po kawałku ziemniaka z najszerszej i najdłuższej strony (odcięte skórki zachowaj do przepisu na skórki ziemniaczane z wędzonym łososiem i twarożkiem). Wydrąż większość miąższu z ziemniaków, utrzyj z masłem i lekko dopraw do smaku. Przełóż masę z powrotem do wydrążonych skorupek i ułóż ziemniaki w oddzielnych żaroodpornych naczynkach. Polej ziemniaki sosem i posyp wiórkami cheddara. Wstaw ziemniaki do piekarnika na około 10 minut, aż ser się stopi i od razu podawaj.

powrót

Podobne przepisy

Krewetki pieczone z figami - Piotr Osiński
Przepis z programu Warsztaty smaku kuchni+: wyjadacze (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski, Owoce morza
Croque monsieur
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Pikantne tosty francuskie
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski, Dania na karnawał i imprezę
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Fantazyjny camembert
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.18)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.