Kylie Kwong

Zapiekane bakłażany z czosnkiem, oliwą i pomidorami


Przepis z programu Kylie Kwong - gotowanie z sercem (odc.6)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Zapiekanki
kuchnia świata: Kuchnia chińska

Zapiekane bakłażany z czosnkiem, oliwą i pomidorami
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

550g bakłażanów

1/3 filiżanki oliwy (1 filiżanka = 250 ml)

7 ząbków czosnku

drobno posiekanych

kilka gałązek tymianku

1 łyżka soli morskiej

2 łyżki oliwy

dodatkowo

2 średniej wielkości dojrzałe pomidory

drobno pokrojone

sok z jednej cytryny

szczypta soli (dodatkowo)

szczypta białego pieprzu

 

 

Przygotowanie:


Nagrzać piekarnik do temperatury 180 stopni C. Przeciąć bakłażany na pół, zostawiając ogonki. Ułożyć bakłażany w natłuszczonym naczyniu do zapiekania, przeciętą stroną do góry. Skropić oliwą, posypać czosnkiem, tymiankiem i solą, zakryć folią aluminiową. Zapiekać 45 minut, po czym wyjąć z piekarnika, zwiększyć temperaturę do 200 stopni C, zdjąć folię z bakłażanów, polać łyżką oliwy i zapiekać przez kolejne 15 minut. Bakłażany ułożyć na półmisku i udekorować kawałeczkami pomidorów. Skropić pozostałą łyżką oliwy, posypać solą i pieprzem.

powrót

Podobne przepisy

(odc.07)zapiekanka z dorsza
Jacques Pépin
Przepis z programu Jacques Pepin - Dania na szybko (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Zapiekanki
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Zapiekanka z kiełbasek i ziemniaków z rozmarynem
Bill Granger
Przepis z programu Kuchnia Billa Dzień po dniu (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Zapiekanki
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Jarmuż z białą fasolą pod ciastem francuskim
Marta Dymek
Przepis z programu Zielona rewolucja Marty Dymek 3 (odc. 11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zapiekanki
Makaronowa zapiekanka z wędzonym łososiem
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak lokalnie 3 (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zapiekanki

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.