Jennifer  Paterson

Zapiekana sarnina


Przepis z programu Dwie puszyste damy (odc.18)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia brytyjska

Zapiekana sarnina
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

900 g sarniny (karkówka albo łopatka)

55 g mąki

55 g masła

280 ml porto

sok z połowy cytryny

275 ml bulionu z dziczyzny albo wołowego

gałka muszkatołowa

tymianek

sól i świeżo mielony czarny pieprz

175 g masła

700 g kruchego ciasta lub opakowanie ciasta francuskiego

1 rozkłócone jajko

 

 

Przygotowanie:


Pokrój sarninę na małe kotlety i oprósz mąką. Rozgrzej małą ilość masła na patelni i szybko obsmaż mięso. Przełóż je do podłużnej formy do pieczenia ciasta, dodaj porto, sok z cytryny oraz bulion, posyp startą gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Rozłóż masło na wierzchu, nakryj ciastem i posmaruj roztrzepanym jajkiem. Piecz w piekarniku rozgrzanym do temperatury 220 stopni C przez 15 min, następnie w temperaturze 180 stopni C przez 1 godz.

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.