Zapiekana polenta z bolognese z sarniny

Przepis z programu Pyszne weekendy Billa (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne

Zapiekana polenta z bolognese z sarniny
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0


Na sos:

2 łyżki oliwy

20 g masła

1 duża cebula, drobno posiekana

2 marchewki, pokrojone w drobną kostkę

2 łodygi selera naciowego, drobno posiekane

75 g pancetty, pokrojonej w kostkę

350 g mielonej wieprzowiny

350 g mielonej sarniny lub wołowiny

250 ml mleka

200 ml białego wina

800 g pomidorów z puszki

250 ml bulionu drobiowego lub wody



Na polentę:

500 ml mleka

375 kaszy kukurydzianej

100 g startego parmezanu

oliwa



Sos bolognese:

Rozgrzej oliwę i masło w dużej patelni z grubym dnem. Dodaj cebulę, marchew, seler i pancettę. Smaż 5-6 minut, mieszając od czasu do czasu, aż warzywa zmiękną. Dodaj wieprzowinę i sarninę (lub wołowinę). Mieszając drewnianą łyżką, smaż 5-6 minut, aż mięso dojdzie. Nie pozwól, by mięso zbiło się w grudki. Dodaj pomidory i bulion (lub wodę), a następnie zmniejsz ogień. Gotuj sos na bardzo małym ogniu 2-3 godziny. Od czasu do czasu zamieszaj i w razie potrzeby dolej bulion lub wodę.



Polenta:

W dużym garnku połącz mleko z 1 litrem wody i dużą szczyptą soli morskiej. Doprowadź do wrzenia i natychmiast znacznie zmniejsz ogień. Stopniowo wsypuj polentę, mieszając. Gotuj, cały czas mieszając, 5-6 minut lub do czasu, gdy polenta przestanie być ziarnista. Zdejmij z ognia, dodaj połowę parmezanu i dopraw do smaku. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C. Natłuść naczynie żaroodporne. Wyłóż do naczynia 2/3 polenty, a potem sos bolognese. Na wierzch nałóż resztę polenty. Posyp pozostałym parmezanem i skrop oliwą. Piecz 20-25 minut aż zapiekanka się zrumieni.



© Bill Granger





powrót

Podobne przepisy

Ślepe zięby w piwnym sosie
Si King
Przepis z programu Kudłacze na motorach znowu w trasie (odc.5)
trudność: trudne
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia belgijska
Tażin z jagnieciny
Antony Worrall Thompson
Przepis z programu Antony w Maroku (odc.11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia marokańska
Knedle z brukselką z górnej adygi
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Pulpety wołowe z graną na botwince
Gieno Mientkiewicz
Przepis z programu Przez dziurkę od sera 2 (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.