Jennifer  Paterson

Zapiekana jagnięcina po walijsku


Przepis z programu Dwie puszyste damy (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Zapiekanki
kuchnia świata: Kuchnia brytyjska

Zapiekana jagnięcina po walijsku
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

700 g karkówki jagnięcej

115 g posiekanej cebuli

sól i świeżo mielony czarny pieprz

450 g kruchego ciasta

170 g pokrojonej marchewki

1 łyżka posiekanej natki pietruszki

1 roztrzepane jajko na polewę

 

 

Przygotowanie:


Usuń wszystkie kości z karkówki, mięso pokrój w kostkę i odstaw. Umieść w rondlu kości wraz z cebulą, zalej wodą i dopraw. Zagotuj, duś przez 1,5 godz. i zlej wywar. Odstaw do ostygnięcia i zdejmij tłuszcz z powierzchni. Wyłóż formę połową ciasta, dodaj jagnięcinę, marchewkę, natkę i dopraw do smaku. Nakryj warstwą pozostałego ciasta, uszczelnij krawędź i zrób dookoła fantazyjną falbankę albo wyciśnij wzorek widelcem. Zrób mały otwór na środku górnej warstwy ciasta i posmaruj całą powierzchnię roztrzepanym jajkiem. Piecz w piekarniku w temperaturze 180 stopni C przez 2 godz. lub do chwili, w której ciasto przybierze złotobrązowy kolor. Wlej odtłuszczony wywar przez otwór w pokrywie aż do wypełnienia wnętrza i odstaw do ochłodzenia przed podaniem.

powrót

Podobne przepisy

Babka ziemniaczana z sosem kaparowym
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 6 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zapiekanki, Babki i babeczki
kuchnia świata: Kuchnia polska
Zapiekanka z suszonego dorsza
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Zapiekanki
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Zapiekanka z bakłażana
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 15)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Zapiekanki
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Ziemniaki a la dauphinoise
James  Martin
Przepis z programu Przysmaki Jamesa Martina (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Zapiekanki
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.