Zapiekana cebula z winegretem

Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska

Zapiekana cebula z winegretem
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0


Składniki:

4 nieobrane cebule średniej wielkości

4 garści grubej soli

żółtko

pół posiekanego ząbka czosnku

łyżeczka octu estragonowego

sól i pieprz

125 ml oleju z pestek winogron

sok z cytryny do smaku

garść posiekanego świeżego estragonu

garść posiekanego świeżego tymianku



Przygotowanie:

Rozgrzać piekarnik do 220ºC. Odkroić spód, żeby cebule stały. Ponakłuwać, żeby nie pękły w piekarniku. Usypać na blasze 4 kupki z grubej soli i ustawić na nich cebule. Zapiekać przez 15 minut. Zmniejszyć temperaturę do 160ºC i zapiekać dalej, żeby środek cebul nabrał konsystencji musu, przez ok. 1,5 godziny.



Dressing: zmieszać żółtko z czosnkiem i octem. Przyprawić. Wlewać olej po kropelce, mieszając, do uzyskania gęstego sosu. Dodać ew. soku z cytryny. Wmieszać zieleninę. Zakryć i wstawić do lodówki.



Ustawiamy cebule na talerzach. Nacinamy je ostrym nożem i nakładamy do środka sos, aż zacznie bulgotać i spływać.



UWAGA: miarka kanadyjska to 250 ml, czyli odpowiednik naszej szklanki

powrót

Podobne przepisy

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.