Annabel  Langbein

Zapieczone ziemniaki


Przepis z programu Annabel Langbein - kuchnia w stylu wolnym (odc. 11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski, Dania na karnawał i imprezę

Zapieczone ziemniaki
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

10 (2 kg) dużych ziemniaków

obranych i pokrojonych w 1 - 1,5 cm plastry

4 ząbki czosnku pokrojone w cienkie plasterki

100 g tartego sera gruyere albo cheddaru

1-1½ szklanki śmietany

2 łyżeczki soli (więcej

jeśli dodajesz w płatkach)

zmielony czarny pieprz

masło do smarowania

 

Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do 200°C. Wysmaruj masłem spód i brzegi płytkiej brytfanny o wymiarach 30x25 cm. Wsyp ziemniaki, czosnek, ser. Wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem. Wlej śmietanę. Wymieszaj tak, żeby rozdzielić wszystkie plastry ziemniaków i pokryć je płynem. Rozłóż równo na dnie naczynia. Piecz, aż będą miękkie i złociste na wierzchu czyli ok. 1-1¼ godz.

powrót

Podobne przepisy

Paszteciki ze szpinakiem i fetą
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 3 (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
Ośmiorniczki w czerwonym winie
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.7)
trudność: brak
rodzaj dania: Przekąski, Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia grecka
Ziemniaki puree
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Prażona kukurydza po francusku
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Gryczane bliny ze śledziem
Adam Chrząstowski
Przepis z programu Adam po pracy 3 (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Przekąski, Potrawy wigilijne, Śledzie
kuchnia świata: Kuchnia polska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.