Vienio

Zalewajka


Przepis z programu Ślinotok (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Zupy
kuchnia świata: Kuchnia polska

odsłon: 1230

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

3 duże ziemniaki

2 cebule

1 butelka zakwasu

suszone leśne grzyby

ziele angielskie

liść laurowy

biały wiejski chleb

pieprz ziarnisty

Przygotowanie:

Obieramy ziemniaki i kroimy w kostkę. Wrzucamy do garnka razem z przyprawami i grzybami. Cebulę opalamy na gazie na czarno i dodajemy do wywaru.
Gotujemy do miękkości ziemniaki.
Drugą cebulę kroimy na kostkę i smażymy na oleju na złoto.
Kiedy ziemniaki są ugotowane , dolewamy wcześniej rozmieszany dobrze zakwas (żurek). Zagotowujemy ponownie. Doprawiamy pieprzem. Dodajemy cebulową okrasę.
Podajemy ze świeżym wiejskim chlebem na zakwasie.

powrót

Podobne przepisy

Krem z buraków - Monika Błotnicka
Przepis z programu Warsztaty smaku kuchni+: wyjadacze
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
Gazpacho
Gary  Mehigan
Przepis z programu Męski weekend (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia hiszpańska
Krem z białych warzyw
Marieta  Marecka
Przepis z programu 365 obiadów Mariety Mareckiej (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
Żur
Grzegorz  Łapanowski
Przepis z programu Ł'apetyt 2 (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy, Potrawy wielkanocne
kuchnia świata: Kuchnia polska
Gulasz z dziczyzny
Kinga Paruzel
Przepis z programu Z.U.P.A. 2 (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Zupy
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.