Vienio

Zalewajka


Przepis z programu Ślinotok (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Zupy
kuchnia świata: Kuchnia polska

odsłon: 1389

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

3 duże ziemniaki

2 cebule

1 butelka zakwasu

suszone leśne grzyby

ziele angielskie

liść laurowy

biały wiejski chleb

pieprz ziarnisty

Przygotowanie:

Obieramy ziemniaki i kroimy w kostkę. Wrzucamy do garnka razem z przyprawami i grzybami. Cebulę opalamy na gazie na czarno i dodajemy do wywaru.
Gotujemy do miękkości ziemniaki.
Drugą cebulę kroimy na kostkę i smażymy na oleju na złoto.
Kiedy ziemniaki są ugotowane , dolewamy wcześniej rozmieszany dobrze zakwas (żurek). Zagotowujemy ponownie. Doprawiamy pieprzem. Dodajemy cebulową okrasę.
Podajemy ze świeżym wiejskim chlebem na zakwasie.

powrót

Podobne przepisy

Pappa al pomodoro
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Mammaryla (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy, Dania dietetyczne
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Krem pomidorowo–soczewicowy
Marta Dymek
Przepis z programu Zielona rewolucja Marty Dymek (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy, Dania wegańskie
Minestrone z pesto
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
Zupa ogórkowa
Brygida Kosel
Przepis z programu Teraz Brygida! (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia polska
Zupa vichyssoise
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.