Tomasz Jakubiak

Zalewajka na żurku


Przepis z programu Jakubiak - z miłości do lokalności 2 (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia polska

odsłon: 607

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

40 dkg kiełbasy jałowcowej

cebula

6 dużych ziemniaków

żurek w butelce

1 marchew

¼ selera

½ pora

pietruszka

ząbek czosnku

200 g kwaśnej śmietany 18%

listek laurowy

koperek zielony posiekany

sól

pieprz

Przygotowanie:

Kiełbasę jałowcową pokrój w kostkę, dodaj pokrojonego pora, cebulę, startą na tarce marchew, seler i pietruszkę, zalej warzywa 2 litrami wody i gotuj przez 10 min.
Po tym czasie dodaj wszystkie przyprawy oraz czosnek. Na koniec dodaj do zalewajki obrane i pokrojone ziemniaki.
Zalewajkę gotuj do momentu, aż ziemniaki będą miękkie.
Na końcu zalewajkę zalej żurkiem i gotuj jeszcze przez 5 minut. Dopraw śmietaną i koperkiem. Smacznego!

powrót

Podobne przepisy

Zupa z czarnej fasoli
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na zimę (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
Gęsta zupa fasolowa na sposób latynoamerykański
Sophie Grigson
Przepis z programu Zielnik Sophie Grigson (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia kubańska
Biała zupa rybna
Adam Chrząstowski
Przepis z programu Adam po pracy (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Zupy, Potrawy wigilijne, Potrawy na Boże Narodzenie
kuchnia świata: Kuchnia polska
Zupa z nowalijek i koperku
Adam Chrząstowski
Przepis z programu Adam po pracy (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy, Potrawy wielkanocne
kuchnia świata: Kuchnia polska
Pappa al pomodoro
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Mammaryla (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy, Dania dietetyczne
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.