Tomasz Jakubiak

Zalewajka na żurku


Przepis z programu Jakubiak - z miłości do lokalności 2 (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia polska

odsłon: 231

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

40 dkg kiełbasy jałowcowej

cebula

6 dużych ziemniaków

żurek w butelce

1 marchew

¼ selera

½ pora

pietruszka

ząbek czosnku

200 g kwaśnej śmietany 18%

listek laurowy

koperek zielony posiekany

sól

pieprz

Przygotowanie:

Kiełbasę jałowcową pokrój w kostkę, dodaj pokrojonego pora, cebulę, startą na tarce marchew, seler i pietruszkę, zalej warzywa 2 litrami wody i gotuj przez 10 min.
Po tym czasie dodaj wszystkie przyprawy oraz czosnek. Na koniec dodaj do zalewajki obrane i pokrojone ziemniaki.
Zalewajkę gotuj do momentu, aż ziemniaki będą miękkie.
Na końcu zalewajkę zalej żurkiem i gotuj jeszcze przez 5 minut. Dopraw śmietaną i koperkiem. Smacznego!

powrót

Podobne przepisy

Krem z pieczonych buraków z mlekiem kokosowym
Daria Ładocha
Przepis z programu Ugotuj mi mamo! 3 (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy, Dobre dla dzieci
Zupa z kurczaka (halmeoni)
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
Chłodnik
Brygida Kosel
Przepis z programu Teraz Brygida! (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia polska
Prosta zupa kalafiorowo-brokułowa
Marieta  Marecka
Przepis z programu 365 obiadów Mariety Mareckiej (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia polska
Tajska zupa kokosowa z kurczakiem
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 4 (odc. 10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
Barszcz ukraiński
Jola Słoma
Przepis z programu ATELIER SMAKU (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Zupy
kuchnia świata: Kuchnia ukraińska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.