Marieta  Marecka

Zakwas na żur


Przepis z programu ABC GOTOWANIA 2 (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Potrawy wielkanocne
kuchnia świata: Kuchnia polska

Zakwas na żur
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 1
oceń ilość głosów: 2
średnia głosów: 3.0

Składniki:

100 g mąki żytniej razowej (10 łyżek)

kawałek skórki razowego chleba

2 ząbki czosnku

 

Przygotowanie:

Do słoja lub kamionkowego garnka wkładamy wszystkie składniki i zalewamy 2 szklankami letniej, przegotowanej wody. Odstawiamy na 4-5 dni. Po tym czasie powinien pojawić się przyjemny kwaskowy smak i charakterystyczny zapach. Im dłużej zakwas stoi, tym robi się kwaśniejszy. Jeśli chcecie zrobić większą ilość, to po 4-5 dniach należy rozlać go do butelek, zakorkować i trzymać w chłodnym miejscu. Zakwas na barszcz biały robimy z mąki pszennej, a na żur - z żytniej razowej.

powrót

Podobne przepisy

Pierogi z kaszą gryczaną i białym serem
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.30)
trudność: trudne
rodzaj dania: Pierogi i pierożki, Potrawy wigilijne
kuchnia świata: Kuchnia polska
Pierogi z jagodami
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.14)
trudność: trudne
rodzaj dania: Pierogi i pierożki
kuchnia świata: Kuchnia polska
Pieczone pierogi z kaszą i miętą w sosie jogurtowym
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak lokalnie (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pierogi i pierożki
kuchnia świata: Kuchnia polska
Pierogi na słodko
Przepis z programu Kudłacze na motorach - wokół Bałtyku (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pierogi i pierożki
kuchnia świata: Kuchnia polska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.