Brygida Kosel

Zakwas na żur lub barszcz biały


Przepis z programu Teraz Brygida! (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne, Potrawy wielkanocne
kuchnia świata: Kuchnia polska

odsłon: 63401

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

1 szklanka mąki żytniej lub 1 szklanka mąki pszennej

1 litr ciepłej wody

kawałek skórki z chleba razowego

 

 

Przygotowanie:


1 szklankę mąki żytniej (żur) lub pszennej (barszcz biały) zalać 1 litrem ciepłej wody. Dorzucić po kawałku skórki z chleba razowego. Całość przelać do szklanego słoja, przykryć i zostawić w ciepłym i ciemnym miejscu. Po trzech dniach zakwasy będą gotowe do użycia.

powrót

Podobne przepisy

Wielkanocny omlet z pieca
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak lokalnie 5 (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Potrawy wielkanocne
Staropolska zupa chrzanowa
Gosia  Molska
Przepis z programu Babeczki wielkanocne (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy, Potrawy wielkanocne
kuchnia świata: Kuchnia polska
Żurek domowy
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 2 (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy, Potrawy wielkanocne
kuchnia świata: Kuchnia polska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.