Brygida Kosel

Zakwas na żur lub barszcz biały


Przepis z programu Teraz Brygida! (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne, Potrawy wielkanocne
kuchnia świata: Kuchnia polska

odsłon: 63836

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

1 szklanka mąki żytniej lub 1 szklanka mąki pszennej

1 litr ciepłej wody

kawałek skórki z chleba razowego

 

 

Przygotowanie:


1 szklankę mąki żytniej (żur) lub pszennej (barszcz biały) zalać 1 litrem ciepłej wody. Dorzucić po kawałku skórki z chleba razowego. Całość przelać do szklanego słoja, przykryć i zostawić w ciepłym i ciemnym miejscu. Po trzech dniach zakwasy będą gotowe do użycia.

powrót

Podobne przepisy

Babeczki z ciasta francuskiego z jajkiem
Brygida Kosel
Przepis z programu Teraz Brygida! wielkanoc
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski, Potrawy wielkanocne
kuchnia świata: Kuchnia polska
Pasztet z wątróbek
Brygida Kosel
Przepis z programu Teraz Brygida! (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Potrawy wielkanocne
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa, Kuchnia polska
Pasta z szynką
Brygida Kosel
Przepis z programu Teraz Brygida! (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty, Potrawy wielkanocne
kuchnia świata: Kuchnia polska
Pasztet z kaczych wątróbek
Przepis z programu Szefowie kuchni (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Potrawy wielkanocne
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.