Brygida Kosel

Zakwas na żur lub barszcz biały

Brygida Kosel
Przepis z programu Teraz Brygida! (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne, Potrawy wielkanocne
kuchnia świata: Kuchnia polska

Zakwas na żur

odsłon: 52072

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:


1 szklanka mąki żytniej lub 1 szklanka mąki pszennej
1 litr ciepłej wody
kawałek skórki z chleba razowego

Przygotowanie:


1 szklankę mąki żytniej (żur) lub pszennej (barszcz biały) zalać 1 litrem ciepłej wody. Dorzucić po kawałku skórki z chleba razowego. Całość przelać do szklanego słoja, przykryć i zostawić w ciepłym i ciemnym miejscu. Po trzech dniach zakwasy będą gotowe do użycia.

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.