Marieta  Marecka

Zakwas na chleb


Przepis z programu ABC GOTOWANIA 2 (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pieczywo
kuchnia świata: Kuchnia polska

Zakwas na chleb
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 1
średnia głosów: 5.0

Składniki:

200 g mąki żytniej jasnej chlebowej (15 czubatych łyżek)

100 g startego jabłka bez skórki (ew. zamiast jabłka można dodać 5 g świeżych drożdży )

200 ml letniej wody

 

 

Przygotowanie:

W wysokim słoju mieszamy wszystkie składniki i odstawiamy na 2-4 dni, szczelnie zamykając. Jak pojawią się pęcherzyki powietrza mieszamy rano i wieczorem i „dokarmiamy” 100 g mąki żytniej (ja dodaję żytnią typu graham, zakwas wtedy wręcz wariuje!) Dlatego ważne jest, by trzymać go w dużym słoju np. 3-5 l. Dodajemy też 100 ml ciepłej (ale nie gorącej) wody, mieszamy dokładnie. Jeśli trzymacie go w cieple, „dokarmiajcie” codziennie, jeśli w chłodzie wystarczy raz w tygodniu dodawać mąkę i wodę. Ja trzymam na niezbyt ciepłym parapecie i dokarmiam co 1-2 dni. Uwaga! Zakwas można mrozić dzieląc go na 100 ml porcje i rozmrażać w razie potrzeby. Ale jak np. raz w tygodniu zabierzecie się za pieczenie chleba, lepiej dbajcie o niego, dokarmiajcie, a zawsze będziecie mieć pod ręką pracujący zakwas.

powrót

skomentuj przepis

Kasiakalkol

postów: 28

27.12.2015 09:00

CYTUJ

Ja niestety nie mam czasu by poświęcić na przygotowanie i pieczenie chlebka kilka dni, ale znalazłem o wiele prostsze rozwiązanie. Z mężem uwielbiamy zdrową, domową i ekologiczną żywność. Szukaliśmy kiedyś gotowych mieszanek do domowego wypieku chleba i udało się! Natrafiliśmy na stronę domowychlebek.pl, znajdują się tam zestawy z różnych typów mąki w atrakcyjnej cenie. Chlebki wychodzą wyśmienite, a do tego zdrowe. Serdecznie polecam wszystkim zapracowanym!

gosiamu

postów: 1

17.08.2015 09:15

CYTUJ

Po jakim czasie od nastawy zakwasu można upiec pierwszy chleb??

BM402

postów: 8

08.05.2014 09:40

CYTUJ

Jestem w poczatkowej fazie pieczenia wlasnego chleba, tego na zakwasie--dostalam od kolezanki, i na drozdzach.Prawda jest ze jak sie raz zacznie, to chce sie smakowac i probowac innych przepisow. Ale pierwszy raz slysze ze postawiony zakwas szczelnie przykryc :/. Pozdrawiam piekacych samodzielnie chleb.

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.