Marieta  Marecka

Zakręcone ciasto drożdżowe ze śliwkami i rozmarynowym twarożkiem


Przepis z programu ABC GOTOWANIA 3 (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka

Zakręcone ciasto drożdżowe ze śliwkami i rozmarynowym twarożkiem
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 2
oceń ilość głosów: 1
średnia głosów: 5.0

Składniki:

300-350 g mąki pszennej

2 jaja

2 łyżki cukru

40 g świeżych drożdży

¼ szklanki mleka

100 g miękkiego masła

szczypta soli

Farsz:

ok. 0,6 kg śliwek węgierek

4 łyżki cukru trzcinowego złocistego

1 łyżka startego imbiru

200 g twarogu tłustego

4 łyżki cukru pudru

skórka starta z cytryny

2 żółtka

1-2 gałązki rozmarynu

cynamon + cukier trzcinowy złocisty

 

Przygotowanie:

Mąkę przesiewamy do wysokiej miski, dodajemy cukier, szczyptę soli. W osobnym naczyniu dokładnie łączymy mleko i drożdże. Przelewamy do mąki, dodajemy jaja i miękkie masło. Wyrabiamy luźne ciasto, najlepiej drewnianą łyżką lub mikserem stacjonarnym i jak składniki ładnie się połączą, a ciasto będzie gładkie, przykrywamy je folią i odstawiamy na 2 godziny do lodówki. Śliwki myjemy, osuszamy i przekrajamy na ćwiartki. Przekładamy do miski, dodajemy starty imbir i 4 łyżki cukru trzcinowego, odstawiamy. Twaróg miksujemy blenderem ze skórką z cytryny, żółtkami i 4 łyżkami cukru pudru, na koniec dodajemy poszatkowany rozmaryn i mieszamy łyżką. Jeśli wyda nam się za mało słodki dodajemy jeszcze cukier puder. Ciasto wyciągamy na podsypaną mąką stolnicę, zagniatamy raz jeszcze i wałkujemy na grubość ok. 0,5 cm, podsypując delikatnie mąką. Na środek kładziemy twarożek rozsmarowując go po całości ciasta, układamy śliwki i zwijamy ciasto w roladę. Kroimy w plastry grubości 2-3 cm. Układamy w okrągłej blaszce posmarowanej masłem i wysypanej kaszką manną. Wierzch obsypujemy cukrem trzcinowym z cynamonem i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez ok. 30 minut. Studzimy i podajemy posypany cukrem pudrem.

powrót

Podobne przepisy

Szarlotka sypana
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera 2 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia polska
Tort wiśniowy
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań 2 (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Królewska szarlotka z bezą i czekoladowym ganache
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
Prosty placek czereśniowy
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko (odc.18)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej

skomentuj przepis

a.n.g.e.l.i.c.a

postów: 1

13.04.2016 16:56

CYTUJ

witam. mamy pytanie dotyczace czasu trzymania w lodowce ciasta drozdzowego. jesli ciasto polezy duzo wiecej godzin w lodowce ( od 7 rano do 17 popoludniu) to ciasto sie zepsuje? chce wyrobic rano przed wyjsciem do pracy a upiec go dopiero po powrocie do domu. zastanawiam sie czy jest sens bo jesli mialoby mi nie wyjsc to nie wiem czy warto sie fatygowac.

pieklam to ciasto wczesniej I jest rewelacyjne, wiem jednak ze swiezo upieczone smakuje najlepiej dlatego chcialam go dac do peczenia wieczorem przed samym podaniem gosciom...

Arema

postów: 1

20.09.2015 19:59

CYTUJ

bałam się ciasta drożdżowego jak ognia. zawsze słyszałam że jest trudne do zrobienia, bo zakalec, bo opada bo cos tam.
zrobiłam ciasto w/g przepisu p. Marietty i ... sie udało ! Pyszne ciasto i przestałam sie bać.:)

strazaczka88

postów: 1

13.09.2015 17:46

CYTUJ

pyszne ciasto, napewno zrobię je jeszcze z innyi owocam,polecam!

rety

postów: 1

06.09.2015 12:46

CYTUJ

zaskoczyło mnie w przepisie to że drożdżowe ciasto wkładamy do lodówki. pomyślałam będzie zakalec. upiekłam i zaskoczenie- smakuje wybornie .polecam

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.