Zakręcone ciasto drożdżowe ze śliwkami i rozmarynowym twarożkiem

Zakręcone ciasto drożdżowe ze śliwkami i rozmarynowym twarożkiem
Oceń przepis:
175 ocen Średnia ocena: 3.20

Przygotował:

Marieta Marecka

Seria kulinarna:
ABC GOTOWANIA 3 (odc. 8)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Ciasta i ciasteczka

Składniki:

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Mąkę przesiewamy do wysokiej miski, dodajemy cukier, szczyptę soli. W osobnym naczyniu dokładnie łączymy mleko i drożdże. Przelewamy do mąki, dodajemy jaja i miękkie masło. Wyrabiamy luźne ciasto, najlepiej drewnianą łyżką lub mikserem stacjonarnym i jak składniki ładnie się połączą, a ciasto będzie gładkie, przykrywamy je folią i odstawiamy na 2 godziny do lodówki. Śliwki myjemy, osuszamy i przekrajamy na ćwiartki. Przekładamy do miski, dodajemy starty imbir i 4 łyżki cukru trzcinowego, odstawiamy. Twaróg miksujemy blenderem ze skórką z cytryny, żółtkami i 4 łyżkami cukru pudru, na koniec dodajemy poszatkowany rozmaryn i mieszamy łyżką. Jeśli wyda nam się za mało słodki dodajemy jeszcze cukier puder. Ciasto wyciągamy na podsypaną mąką stolnicę, zagniatamy raz jeszcze i wałkujemy na grubość ok. 0,5 cm, podsypując delikatnie mąką. Na środek kładziemy twarożek rozsmarowując go po całości ciasta, układamy śliwki i zwijamy ciasto w roladę. Kroimy w plastry grubości 2-3 cm. Układamy w okrągłej blaszce posmarowanej masłem i wysypanej kaszką manną. Wierzch obsypujemy cukrem trzcinowym z cynamonem i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez ok. 30 minut. Studzimy i podajemy posypany cukrem pudrem.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA