James  Martin

Żabnica po francusku


Przepis z programu James Martin w Bretanii (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia francuska

Żabnica po francusku
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

2 żabnice

po 500 g

100 ml wody

75 ml wytrawnego

białego wermutu

pół ząbka młodego czosnku

12 końcówek szparagów

150 g zielonej fasolki szparagowej (strączki przekrojone na pół)

200 g świeżego zielonego groszku (łuskanego)

500 g świeżego szpinaku (liście bez łodyżek)

½ pęczka szczypiorku (posiekanego)

200 ml śmietany kremówki

sok z cytryny

 

 

Przygotowanie:


Pokropić obie ryby na 5 kawałków, w poprzek kręgosłupa. Do garnka z pokrywką wlać wodę, wermut i dodać czosnek, doprowadzić do wrzenia. Włożyć kawałki ryby, przykryć i gotować 3-4 minuty. Dodać szparagi i gotować dalsze 2 minuty. Dodać fasolkę, przykryć i ponownie zagotować. Po dwóch minutach wyjąć czosnek i dodać groszek, szpinak oraz szczypiorek. Zagotować, a następnie zdjąć z palnika i dodać śmietanę. Przed podaniem doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny.

powrót

Podobne przepisy

Pieczona ryba z tapenadą z suszonych pomidorów
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na zimę (odc.4)
trudność: trudne
rodzaj dania: Dania z ryb
Kotleciki z solonego dorsza z confit z papryki
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Łososiowe rillettes
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.