Żabnica po francusku

Żabnica po francusku
Oceń przepis:
27 ocen Średnia ocena: 3.90

Przygotował:

James Martin

Seria kulinarna:
James Martin w Bretanii (odc.4)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania z ryb
Kuchnia świata:
Kuchnia francuska
Ilość osób:
2

Składniki:

  • 2 żabnice
  • po 500 g
  • 100 ml wody
  • 75 ml wytrawnego
  • białego wermutu
  • pół ząbka młodego czosnku
  • 12 końcówek szparagów
  • 150 g zielonej fasolki szparagowej (strączki przekrojone na pół)
  • 200 g świeżego zielonego groszku (łuskanego)
  • 500 g świeżego szpinaku (liście bez łodyżek)
  • ½ pęczka szczypiorku (posiekanego)
  • 200 ml śmietany kremówki
  • sok z cytryny

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Pokropić obie ryby na 5 kawałków, w poprzek kręgosłupa. Do garnka z pokrywką wlać wodę, wermut i dodać czosnek, doprowadzić do wrzenia. Włożyć kawałki ryby, przykryć i gotować 3-4 minuty. Dodać szparagi i gotować dalsze 2 minuty. Dodać fasolkę, przykryć i ponownie zagotować. Po dwóch minutach wyjąć czosnek i dodać groszek, szpinak oraz szczypiorek. Zagotować, a następnie zdjąć z palnika i dodać śmietanę. Przed podaniem doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA