Żabnica i homar, sałatka z marchwi i pistacji, sos z wina śliwkowego

Przepis z programu Przyjęcie u Rocco
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb

Żabnica i homar, sałatka z marchwi i pistacji, sos z wina śliwkowego
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0


Składniki dania:

2 homary

120 g roztopionego masła

115-170 g filetów z żabnicy

2 łyżki suszonego chili w płatkach lub nitkach

sól i pieprz (do smaku)

2 łyżki oleju roślinnego (do smażenia)



Składniki sałatki:

2 duże marchewki, obrane i starte

60 ml majonezu

2-3 łyżki cukru

2-3 łyżki octu z wina ryżowego

20 g posiekanych pistacji

natka, tymianek, rozmaryn (wedle uznania)

240 ml wina śliwkowego „Natali Vineyards Beach”



Przygotowanie dania:

W małym garnku zagotuj osoloną wodę. Włóż homary na 3 minuty, wyjmij i włóż do wody z lodem. Gdy wystygną, ostrożniej wyjmij mięso z odwłoku i szczypiec, wrzuć na masło roztopione na małym ogniu i usmaż. Rybę dopraw solą, pieprzem, ziołami i chilli. Na patelnię wylej olej, rozgrzej, aż zacznie się dymić, smaż ostrożnie filety po 2 minuty z każdej strony. Gdy obsmażą się ze wszystkich stron, włóż do piekarnika rozgrzanego do 190°C na 5-7 minut, aż mięso prawie dojdzie.



Przygotowanie sałatki:

Obierz i zetrzyj marchew. Wymieszaj z majonezem, cukrem, octem, pistacjami i ziołami, włóż do lodówki.

Gotuj wino, aż odparuje ¾ płynu.



Podanie:

Nałóż porcję sałatki, pokrój rybę i połóż na sałatce. Dodaj kawałki homara, polej odparowanym winem.



© 2012 J. Geoffrey Johnson





powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.