Anna Olson

Zabaglione z winem lodowym


Przepis z programu Anna Olson: Sezon na świeżość 2 (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska

Zabaglione z winem lodowym
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0


Zabaglione

6 żółtek

6 łyżek cukru

3 łyżki soku z cytryny

3 łyżki wina lodowego (Icewine / Eiswein) lub innego wina deserowego

2 łyżki śmietany kremówki

6 szklanek świeżych sezonowych owoców (pokrojonych brzoskwiń, borówek amerykańskich, moreli, itp.)



Przygotowanie

W metalowej lub szklanej misce utrzyj żółtka z cukrem, sokiem z cytryny i winem lodowym. Umieść miskę na garnku z delikatnie wrzącą wodą (miska nie powinna dotykać wody) i mieszaj intensywnie, aż krem podwoi objętość, będzie jasny, gęsty i gładki. Zdejmij miskę z garnka i wmieszaj śmietanę. Wstaw do lodówki. Przed podaniem nałóż do pucharków porcje owoców i kremu zabaglione.



© Anna Olson



powrót

Podobne przepisy

Truskawki w czekoladzie
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań 2 (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Gratin z jagodami
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Creme patissiere z owocami i cynamonem podany z sękaczem
David Gaboriaud
Przepis z programu David w Europie 3 (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Truskawki z koglem moglem
Piotr Przykaza
Przepis z programu Jak Piotr przykazał (odc.11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Miodowo-waniliowa panna cotta
Annabel  Langbein
Przepis z programu Annabel Langbein - kuchnia w stylu wolnym (odc. 3)
trudność: brak
rodzaj dania: Desery

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.