Marieta  Marecka

Wytrawne włoskie babeczki


Przepis z programu ABC GOTOWANIA 6 (odc. 13)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski, Dania na karnawał i imprezę, Babki i babeczki

Wytrawne włoskie babeczki
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

1 i ¾ szklanki mąki pszennej

4 łyżki oliwy

1 szklanka mleka

3 jaja

1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia

1 łyżeczka soli

½ szklanki oliwek

6 suszonych pomidorów

¾ szklanki startego parmezanu + 1/3 szklanki do posypania

kilka plastrów włoskiej szynki

1 łyżeczka suszonego oregano

1 łyżeczka rozmarynu

1 łyżeczka suszonej bazylii

1 ząbek czosnku

1 łyżeczka ostrej papryki

 

Przygotowanie:

W misce łączymy jaja, mleko, oliwę, przeciśnięty przez praskę czosnek, pokrojone warzywa i szynkę.
W drugiej misce łączymy mąkę, proszek do pieczenia, sól, przyprawy i starty ser.
Łączymy mokre i suche składniki mieszając łopatką.
Formę do muffinek wykładamy papilotkami lub pociętymi w duże kwadraty kawałkami papieru do pieczenia. Wylewamy ciasto, wierzch obsypujemy parmezanem i papryką. Wstawiamy do pieca nagrzanego do 190 stopni na 25-30 minut. Podajemy gorące lub jako zimną przekąskę.





powrót

Podobne przepisy

Roladki a la sushi
Przepis z programu Dietosfera (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski, Dania dietetyczne
kuchnia świata: Kuchnia japońska, Kuchnia dietetyczna
Tapas
Przepis z programu Kuchenna jazda (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia hiszpańska
(odc.03) pomidory po prowansalsku
Sophie Grigson
Przepis z programu Słoneczne smaki Sophie (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Budyń parmezanowy
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Rożki z serem i szynką
Brygida Kosel
Przepis z programu Teraz Brygida! (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia polska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.